Jurnalista rusă care a relatat de la procesele lui Navalnîi, în închisoare sub acuzația de extremism

Jurnalista rusă care a relatat de la procesele lui Navalnîi, în închisoare sub acuzația de extremism
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2024

Un tribunal din Moscova a dispus ca o jurnalistă rusă care a relatat despre procesele opozantului rus Alexei Navalnîi și ale altor disidenți, să rămână în arest în așteptarea unei anchete și a unui proces, sub acuzația de extremism, conform The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Antonina Favorskaia, identificată de oficialii instanței și ca Antonina Kravtsova, a fost arestată la începutul acestei luni. Vineri, tribunalul districtual Basmanni din Moscova a decis ca ea să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 28 mai.

Audierea s-a desfășurat cu ușile închise la cererea anchetatorilor, care a fost susținută de președintele judecătorului. Favorskaia și avocatul ei au protestat față de decizie, a informat site-ul de știri rus independent Mediazona.

Ministrul Finanțelor, nemulțumit că a primit o factură cam mare la energie: Folosesc un bec, un frigider, un televizor... CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, nemulțumit că a primit o factură cam mare la energie: Folosesc un bec, un frigider, un televizor...

„Sunt complet împotriva unui proces cu ușile închise. Presa trebuie să știe ce se întâmplă aici, de ce sunt acuzată”, a declarat Favorskaia.

Ea este acuzată că a cules materiale, a produs și editat videoclipuri și publicații pentru Fundația Navalnîi pentru Combaterea Corupției, care a fost interzisă ca extremistă de autoritățile ruse, potrivit oficialilor instanței. Ea a fost acuzată de implicare într-un grup extremist, infracțiune pedepsită cu până la șase ani de închisoare.

Favorskaia a fost reținută pe 17 martie după ce a depus flori la mormântul lui Navalny. Ea a petrecut 10 zile în închisoare după ce a fost acuzată de nesupunere față de poliție, dar când acea perioadă de detenție s-a încheiat, autoritățile au acuzat-o din nou și au obligat-o să se prezinte în instanță vineri, potrivit OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului.

Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, a spus că Favorskaia nu a publicat nimic pe platformele Fundației și a sugerat că autoritățile ruse au vizat-o pentru că își făcea meseria de jurnalist.

Yarmysh a scris pe X: „Chiar dacă ignorăm caracterul fals al acuzației, esența acesteia rămâne – jurnalistul este acuzat de activitate jurnalistică”.

Navalnîi a murit într-o colonie penitenciară din arctică, în februarie. Favorskaia a urmărit ani de zile audierile lui Navalnîi, precum și procesele altor critici ai Kremlinului ținte ale unei represiuni necruțătoare din partea guvernului.

Ea a fost una dintre cei șase jurnaliști reținuți în Rusia în martie, a declarat joi organizația pentru libertatea presei Reporteri fără Frontiere.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alexei navalnîi
rusia
jurnalism
antonina favorskaia