Kia ia în calcul închiderea afacerilor din Rusia, din cauza scăderii masive a vânzărilor

Kia ia în calcul închiderea afacerilor din Rusia, din cauza scăderii masive a vânzărilor
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 oct 2022

Kia Motor se alătură grupului de companii din industria auto care părăsesc Rusia. După ce și-a suspendat activitatea la începutul războiului din Ucraina, acum reprezentanții companiei susțin că închiderea definitivă a afacerilor din Rusia este iminentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Kia a anunțat rezultate remarcabile de vânzări la nivel global, pentru trimestrul al treilea și perioada ianuarie – septembrie, cu o creștere foarte bună a veniturilor, cu peste 30%, la 16 miliarde euro, și a profitului net la 323 milioane euro.

Și asta pe fondul creșterii vânzărilor cu aproape 10 procente, la nivel global, la 752104 unități în trimestrul al treilea, din care 40.000 de unități au fost electrice, cu 47% mai multe decât în anul anterior.

Printre puținele piețe cu rezultate slabe ale mărcii se numără Rusia, unde activitatea producătorului sud-coreean controlat de Hyundai Group s-a diminuat drastic, atât din cauza opririi producției locale, cât și ca urmare a prăbușirii pieței de automobile din această țară.

Dacia și Renault, succes comercial la Salonul Auto din Paris CITEȘTE ȘI Dacia și Renault, succes comercial la Salonul Auto din Paris

Woo Jeong Joo, vicepreședinte executiv al Kia Motor, a declarat în cadrul prezentării cifrelor pentru trimestrul al treilea, că anul 2023 ar putea aduce un colaps complet al pieței de automobile din Rusia, din cauza volatilității acestei industrii.

„Luăm în considerare să menținem doar activitățile after-sale, deoarece nu putem livra automobile acolo”. Kia vinde pe piața din Rusia atât mașini importate din Coreea de Sud, cât și automobile produse în uzina Hyundai din Sankt Petersburg. Uzina a fost închisă de coreeni încă din martie, fiind programată inițial să fie redeschisă la momentul la care pot fi reluate importurile de materii prime și componente însă a rămas închis.

Chiar și așa, atât Kia, cât și Hyundai au continuat să vândă mașini pe piața locală, în măsura în care au reușit să le importe. Kia și Hyundai erau cele mai vândute mărci de import din Rusia, modelele sale depășind popularele Renault Duster și Renault Logan. Modelul Kia Rio a fost în 2021 cel mai vândut automobil din Rusia, după modelele locale Lada Vesta și Lada Granta. Anul acesta, vânzările Kia au scăzut cu 65% în Rusia.

Dacia și Renault, succes comercial la Salonul Auto din Paris CITEȘTE ȘI Dacia și Renault, succes comercial la Salonul Auto din Paris

Până acum, și-au închis complet activitățile de producție și vânzare din Rusia Renault Group, Nissan, Mazda, Toyota și Volkswagen. 

viewscnt
Afla mai multe despre
kia rusia
kia rio
vanzari kia