Kievul începere urmărirea penală a patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse pentru justificarea invaziei

Kievul începere urmărirea penală a patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse pentru justificarea invaziei

Foto news.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 nov 2023

Ucraina a anunțat sâmbătă că a inițiat o procedură penală împotriva patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, în contumacie, pentru că a "justificat" invazia rusă pe teritoriul său, potrivit AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Patriarhul Kirill, un susținător fervent al președintelui Vladimir Putin, a descris ofensiva rusă împotriva Ucrainei drept o luptă împotriva "forțelor răului".

Autoritățile ucrainene au declarat într-un comunicat că au "adunat dovezi împotriva capului Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Gundyaev (cunoscut sub numele de Kirill)", informează News.ro.

MAE îi răspunde Mariei Zaharova: Dimitrie Cantemir a afirmat cu secole în urmă că Țara Românească și Moldova au aceeași limbă. Nu există „limba moldovenească” CITEȘTE ȘI MAE îi răspunde Mariei Zaharova: Dimitrie Cantemir a afirmat cu secole în urmă că Țara Românească și Moldova au aceeași limbă. Nu există „limba moldovenească”

Acesta este "un membru al cercului interior al liderilor militari și politici de vârf ai Rusiei și (...) unul dintre primii care au susținut public războiul împotriva Ucrainei".

Potrivit autorităților ucrainene, Kirill a subminat integritatea teritorială a Ucrainei, justificând agresiunea armată.

"Vor fi luate măsuri pentru a-l aduce în fața justiției pentru crimele comise împotriva statului nostru", au adăugat ei.

Ucraina, o țară predominant ortodoxă, și-a tăiat legăturile cu instituțiile ortodoxe legate de Rusia după începerea războiului.

În octombrie, Parlamentul ucrainean a votat pentru interzicerea unei Biserici Ortodoxe Ucrainene (UOC) legate de Moscova, acuzându-i pe membrii acesteia că au colaborat cu Rusia.

Cândva cea mai populară biserică din Ucraina, și-a pierdut adepți de mai mulți ani, pe măsură ce sentimentul național ucrainean a câștigat popularitate împotriva fostei puteri rusești.

Acest proces s-a accelerat odată cu crearea, în 2018, a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
kiril
rusia
ucraina
urmarire
penală