Lecție: Cum a obținut Polonia o investiție de mai multe miliarde de dolari de la Intel

Lecție: Cum a obținut Polonia o investiție de mai multe miliarde de dolari de la Intel
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iun 2023

Wroclaw, cel de-al treilea oraș ca mărime din Polonia, a învins săptămâna trecută rivali redutabili și va găzdui o viitoare fabrică de cipuri a companiei Intel, o investiție de mai multe miliarde de dolari pe care firma americană o face Europa, după ce a fost convinsă de o campanie care promite doi ani de subvenții, infrastructură, forță de muncă și condiții de viață ca în America, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În fața unei penurii de semiconductori fără precedent, Europa oferă subvenții de miliarde de euro pentru a-și reduce dependența de Asia. În schimb, Intel angajează sume importante pentru investiții. În condițiile în care Germania a pus deja mâna pe o investiție de 30 de miliarde de euro de la compania americană, Polonia a decis să intre și ea în joc. Succesul său final poate fi văzut ca o lecție de perseverență, comentează Reuters.

ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Magazinele taie temporar prețurile la alimente de bază. Surse: Plafonarea adaosurilor comerciale. Cum se va aplica

Producătorul american de cipuri a anunțat vinerea trecută că a decis să investească până la 4,6 miliarde de dolari în noua fabrică de semiconductori de lângă Wroclaw, scrie News.ro.

Discuțiile purtate de Reuters cu o serie de oficiali guvernamentali polonezi și directori de companii au dezvăluit detalii inedite despre modul în care un mic oraș din sud-vestul Poloniei a bifat toate căsuțele pentru a obține ceea ce premierul polonez a declarat că este cea mai mare investiție greenfield din istoria țării sale.

Polonia i-a impresionat inițial pe directorii Intel prin rapiditatea cu care a răspuns la întrebări și a abordat problemele, a declarat Intel. "Când am început procesul, nu luasem în considerare Polonia", a mărturisit directorul general al Intel, Pat Gelsinger.

"În momentul în care alegeți o locație, imaginați-vă că mergeți la o întâlnire. Aveți un sentiment, oh, ei chiar vor ca acest lucru să funcționeze", a spus Gelsinger. "Cu siguranță am plecat cu o convingere puternică că guvernul local vrea să facă acest lucru să funcționeze", a explicat oficialul Intel.

CUM SĂ FACI CURTE UNEI COMPANII AMERICANE DE TOP

Polonia a început să curteze Intel în iulie 2021. Oficialii guvernamentali și din consiliul local s-au întâlnit în mod repetat cu reprezentanții companiei în următorii doi ani.

Afacerile de familie, care dau farmecul multor zone din Grecia, afectate de crize. Sute de proprietăți, scoase la vânzare pe piața internațională CITEȘTE ȘI Afacerile de familie, care dau farmecul multor zone din Grecia, afectate de crize. Sute de proprietăți, scoase la vânzare pe piața internațională

Două agenții guvernamentale - Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH) și Agenția pentru Dezvoltare Industrială (ARP) - au jucat un rol cheie în acest proces.

Multe dintre întâlniri s-au desfășurat de la distanță, din cauza restricțiilor COVID-19. Marcin Fabianowicz, directorul centrului de investiții PAIH, s-a întâlnit ulterior cu un reprezentant al ARP și cu doi directori executivi de rang înalt ai Intel. "După prima întâlnire (în persoană) am fost convins că Polonia are șanse să obțină proiectul", a declarat acesta. "Discuțiile au fost călduroase și se îndreptau în direcția cea bună", a relatat el.

Dar când Intel și-a anunțat investițiile europene în martie 2022, Germania a primit o fabrică importantă în Magdeburg, în timp ce Intel a spus Poloniei că va extinde doar instalația existentă din Gdansk.

Polonia nu s-a lăsat descurajată, obținând în cele din urmă un acord în cadrul unei întâlniri de două zile luna trecută, au declarat oficialii cu care a stat de vorbă Reuters. "Nu am spus niciodată că nu se poate face ceva", spune Fabianowicz.

NUME DE COD: PROIECT IQ

Cu numele de cod "Proiect IQ", oficialii guvernamentali și municipali au lucrat în mod confidențial la strategii pentru a atrage producătorul de cipuri.

O echipă de la o agenție de promovare a dezvoltării orașului Wroclaw a realizat o prezentare în care a evidențiat calitatea vieții, facilitățile pentru familii, școlile, pistele de biciclete, piscinele și datele economice și demografice.

Lege: Cum își vor lua părinții concediu pentru îngrijirea copilului bolnav CITEȘTE ȘI Lege: Cum își vor lua părinții concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

De asemenea, directorii Intel au fost impresionați de faptul că Wroclaw găzduiește campionii polonezi la fotbal american și baschet.

Noua fabrică a Intel va fi amplasată pe un teren de 285 de hectare, alături de o altă fabrică de cipuri, de o fabrică PepsiCo și de o fabrică care produce ferestre.

Terenul de la Wroclaw este împărțit între două municipalități - Miekinia și Sroda Slaska.

Regiunea va investi în noi drumuri spre fabrică, autobuze electrice, o instalație de tratare a apei și linii electrice de înaltă tensiune, a declarat pentru Reuters primarul din Sroda Slaska, Adam Ruciński.

Intel a primit, de asemenea, permisiunea de a construi clădiri înalte de 50 de metri, mai mult decât restricția obișnuită de 20 de metri, a spus el.

EFECTUL BULGĂRELUI DE ZĂPADĂ

Lipsa globală de semiconductori a afectat producția industrială, de la telefoane mobile la vehicule electrice, o penurie care va continua probabil pe tot parcursul anului 2023, potrivit Parlamentului European, deoarece este nevoie de doi-trei ani pentru a construi o nouă fabrică de cipuri.

Polonia speră acum să atragă și alte companii, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume. Discuțiile cu TSMC au început deja de anul trecut.

"Suntem într-un punct în care ne primim cele 5 minute (de faimă), așa că multe entități sunt interesate", a declarat Jakub Mazur, viceprimarul din Wrocław. "Efectul de bulgăre de zăpadă, odată cu intrarea Intel, va face ca discuțiile din direcția Taiwan să se întoarcă la noi", spune încrezător edilul.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
polonia