LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2023

Turbulențele se agravează în Rusia după ce, vineri seara, liderul mercenarilor Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat un videoclip pe Telegram care arată consecințele unui atac cu rachetă al Ministerului rus al Apărării împotriva luptătorilor săi la o bază militară. Prigojin a anunțat că va conduce o campanie armată pentru a „pedepsi” oficialii din Ministerul Apărării presupus responsabili pentru atac, dar insistă că aceasta este un „marș al justiției”, nu o lovitură de stat. Serviciul federal de securitate rus FSB a anunțat, însă, deschiderea unui dosar penal pentru a investiga „incitarea la insurecție armată”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ora 22.52. Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spune că acțiunea penală împotriva lui Prigojin va înceta și acesta va pleca din Rusia în Bielorusia. Luptătorii Wagner care nu au participat la revoltă vor fi încorporați în Armata rusă și cei care au participat nu vor fi acuzați de încălcarea legii.

Ora 20.36. Prigojin anunță că va întoarce în cazărmi trupele Wagner.

„Într-o zi, am mers la aproape 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură de sânge de-a luptătorilor noștri. Acum, a venit momentul când sângele ar putea fi vărsat. De aceea, înțelegând responsabilitatea vărsării de sânge rusesc de către una dintre părți, ne întoarcem convoaiele și ne întoarcem în tabere conform planului", a spus liderul PMC Wagner într-o înregistrare audio, potrivit Novaya Gazeta.

Ora 20.22. Președintele bielorus Lukașenko l-ar fi convins pe Prigojin să înceteze avansul trupelor Wagner în Rusia și să ia măsuri pentru de-escaladarea tensiunilor, susține agenția TASS, care citează biroul președinției Bieloruse. De la Prigojin nu a venit încă nicio reacție.

Ora 19.01. Garry Kasparov: Puțini țin cu Prigojin, dar haosul e o oportunitate pentru schimbare.

Opozantul rus Garry Kasparov, fost mare șahist și unul dintre cei mai mari critici ai domniei lui Putin, întrevede o schimbare de regim în Rusia în contextul haosului generat de insurecția lui Prigojin.

”Puțini, dacă există cineva, susțin pe criminalul de război Prigojin să îl înlocuiască pe Putin. Dar haosul este o oportunitate de schimbare, în timp ce status quo-ul este război și teroare. Înseamnă mai puține resurse direcționate împotriva Ucrainei. Oricare ar fi rezultatul în Rusia, regimul va fi mai slab.

Nu te poți aștepta ca o democrație liberală să înflorească brusc în deșertul pricinuit de dictatură. Toți sunt șobolani, șerpi și scorpioni. Tot ce poți spera este oportunitatea schimbării acolo unde în prezent nu există. Folosește schimbările, lumina pătrunde prin fisuri.

Dictaturile sunt dure, dar fragile; o fisură le poate sparge. Putin a reprimat brutal chiar și cea mai mică opoziție a noastră pentru că a înțeles că orice percepție a slăbiciunii este fatală. Capacitatea lui de a ascunde consecințele războiului de elitele sale a luat sfârșit".

Ora 18.42. Moscoviții au zi liberă luni. Primarul Moscovei Sergei Sboianin a declarat zi liberă luni ”pentru a minimiza riscurile” în contextul a ceea ce autoritățile ruse numesc o operațiune anti-teroristă, potrivit Kommersant. Trupele armatei ruse au luat poziții defensive la periferia capitalei în așteptarea insurecției Wagner.

Ora 18.33. Putin și mai mulți oligarhi ruși ar fi părăsit Moscova. iStories scrie că avionul Il96 al președintelui rus ar fi părăsit Moscova către direcția Sankt Petersburg azi după amiază și ar fi dispărut de pe radar lângă Tver, potrivit datelor flightradar. Un alt avion prezidențial, un Tu-214, ar fi plecat de asemenea de la Moscova la Petersburg și a dispărut de pe radar deasupra Gatchina. Purtătorul de cuvânt Peskov susține că Putin e la Kremlin și lucrează.

Avionul privat al miliardarului Arkadi Rotenberg (fost proprietar al companiei Stroygazmontazh, care a construit, printre altele și podul dintre Rusia și Crimea) a plecat de la Moscova la Baku. Canalul oficial de Telegram al lui Rotenberg, un apropiat al lui Putin, neagă că acesta ar fi părăsit Moscova.

Un avion al vicepremierului Denis Manturov a plecat de la Moscova și a aterizat la Dalaman în Turcia.

Și avionul oligarhului Vladimir Potanin (proprietarul Norenickel și Rosbank și cel mai bogat rus în 2022 conform Forbes) a zburat de la Moscova la Istanbul.

Ora 17.32. Alexei Arestovici, fostul consilier al președintelui ucrainean Zelenski, spune că un Prigojin victorios ar fi un conducător mai adecvat pentru Rusia și că acesta ar opri războiul cu Ucraina. Arestovici a devenit cunoscut în Vest după ce a prezis, în 2019, că Rusia va invada Ucraina în 2022, precum și modul în care această invazie se va derula.

Ora 17.38: Forțe ruse de securitate au ocupat poziții în sudul Moscovei, potrivit unor imagini publicate de ziarul de afaceri Vedomosti, iar combatanți din cadrul grupării paramilitare Wagner au înaintat până în regiunea rusă Lipețk, situată la nord de Voronej și la peste 300 km de Moscova, anunță guvernatorul regiunii, Igor Artamonov.

Ora 17.11: În Moscova au fost închise Gorky Park și Sokolniki Park, potrivit publicației ruse Kommersant.

Ora 16.42: Rostelecom, cel mai mare furnizor de servicii digitale din Rusia, a recomandat angajaților săi să lucreze de la distanță cât timp sunt în vigoare măsurile de combatere a terorismului, puse în aplicare în capitala Moscova și în regiunile Moscova și Voronej, a declarat o sursă pentru agenția TASS.

Ora 16.16: Erdogan îl ”susține deplin” pe Putin împotriva rebeliunii Wagner, anunță Kremlinul în urma unei convorbiri la telefon a celor doi. Erdogan a supraviețuit, în 2016, unei lovituri militare de stat eșuate. Putin i-a ”dat informații despre situația din țară în legătură cu o tentativă de rebeliune armată”, anunță într-un comunicat președinția rusă.

Ora 15.52: O caravană blindată de luptători ceceni se îndreaptă spre Rostov-pe-Don, întinzându-se pe kilometri întregi. Imaginile cu un șir lung de vehicule blindate, care se deplasează de-a lungul autostrăzii către Rostov-pe-Don, au fost postate de martori oculari pe unul dintre canalele locale de știri Telegram. Potrivit acestora, coloana are câțiva kilometri lungime și ar fi compusă din combatanți din formațiunile cecene Akhmat, care conduc vehicule blindate, camioane și chiar propriile mașini. Publicația de știri 161.ru scrie că „aproximativ 200 de militari” au fost trimiși în regiunea Rostov pentru a neutraliza insurgenții Wagner. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a declarat că atât militarii obișnuiți ai armatei, cât și membrii Gărzii Naționale din republică au plecat deja în zona de ostilități pentru a opri rebeliunea Wagner.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 15.02: Elicoptere aparținând armatei ruse au deschis focul asupra unui convoi Wagner care circula pe autostrada M4, în apropiere de Voronej, au constatat jurnaliști Reuters. Această axă, care asigură o legătură între Rostov-pe-Don și Moscova, prin orașul Voronej. Autoritățile ruse au oprit circulația pe autostrada M4 pentru a împiedica gruparea paramilitară Wagner să ajungă la Moscova.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 14.53: Ministrul Leton de Externe, Edgars Rinkēvičs Latvia, a anunțat întărirea măsurilor de securitate la frontiera cu Rusia, nicio intrare în țară dinspre această țară sau sau visă nemaifiind aprobată. Nicio amenințare directă nu există pentru Letonia în momentul de față, a precizat ministrul, pe Twitter, menționând că urmărește îndeaproape derularea evenimentelor din Rusia și schimbă informații cu aliații.

Ora 14.49: Au fost anulate toate zborurile dinspre regiunea Lipetsk către destinații din regiunea Voronezh sau pe rute care traversează zona, anunță publicația rusă Kommersant, citând autorități regionale. În plus, anulări și amânări de zboruri către Moscova sunt posibile, potrivit acelorași surse.

Ora 14.01. O explozie a izbucnit în apropierea cartierului general al Districtului Militar de Sud din Rostov-pe-Don. Mai devreme, mercenarii Wagner au plasat mine antitanc pe străzile orașului.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 13.50. Site-ul Oryx a deschis o listă cu pierderile de echipament din timpul luptelor insurecției armate din Rusia. Oryx este cunoscut pentru numărarea echipamentelor distruse, capturate sau avariate, confirmate cu dovezi publice (filmări, poze) din războiul ruso-ucrainean (care a depășit 10.700 de înregistrări în dreptul Rusiei și 3.700 în dreptul Ucrainei).

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 13.37. Putin l-a sunat pe Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului (țară membră CSTO), pentru a-l informa despre situația din Rusia. Tokayev i-a transmis președintelui rus că evenimentele în derulare reprezintă ”afacere internă a Rusiei”.

Ora 13.32. Un convoi al Wagner, cu un tanc și alte blindate, a fost filmat la nord de Voronej, în regiunea Lipețk, pe autostrada M4 care duce către Moscova.

Ora 13.26: Autoritățile municipale din Moscova iau în considerare introducerea restricțiilor de circulație în oraș. Decizia nu a fost încă luată, dar „totul se poate schimba”, a declarat, pentru siteul de investigații Meduza, fondat de ziariști ruși în Letonia, o sursă informată din administrația orașului. Serviciile municipale verifică și starea subsolurilor din jurul Moscovei. Toate evenimentele publice planificate în capitală pentru acest weekend au fost amânate cu o săptămână, a spus sursa, adăugând că probabil că vor fi amânate din nou.

O altă sursă din Primăria Moscovei a spus că orașul efectuează doar controale de rutină. El a menționat că 100.000 de camere de securitate funcționează în tot orașul.

Ora 13.18: Președintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, Dmitri Medvedev, scrie, pe Telegram, că „principalul lucru necesar pentru victoria asupra adversarului nostru intern și extern, dornic să ne sfâșie Patria Mamă, este să ne unim în jurul președintelui și al comandantului șef.” „Diviziunea și trădarea sunt calea către cea mai mare tragedie, către o catastrofă universală”. „Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple. Inamicul va fi distrus! Victoria va fi a noastră!”

Ora 13.03. Explozie la un depozit de combustibili din Voronej. Elicopterele rusești de atac Ka-52 au fost filmate deasupra depozitului chiar înainte de explozie de către locuitori.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 13.01. Evgheni Prigojin i-a transmis lui Vladimir Putin că luptătorii Wagner nu se vor preda la cererea președintelui sau a FSB, într-un comentariu făcut după apelul public difuzat de președintele Rusiei, care a numit rebeliunea militară "trădare", dar nu a spus nimic despre promisiunea lui Putin de a aduce în fața justiției participanții la rebeliune.

Mesajul lui Progojin tradus integral: "În ceea ce privește trădarea patriei, președintele se înșală amarnic. Suntem patrioți ai patriei noastre. Am luptat și vom continua să luptăm. Toți luptătorii Grupului Wagner. Și niciunul dintre noi nu se va preda la cererea președintelui, a FSB sau a oricui altcineva. Pentru că nu vrem ca țara să continue să trăiască în corupție, înșelăciune și birocrație. Când am luptat în Africa, ne-au spus că avem nevoie de Africa și apoi au abandonat-o, pentru că au jefuit toți banii care trebuiau să ajute. Când ne-au spus că luptăm împotriva Ucrainei, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că au fost jefuite și muniția, și armele, toți banii care au fost alocați pentru acestea. Iar birocrații stau acolo, păstrându-le pentru ei înșiși, în special pentru ziua în care se întâmplă asta, când cineva mărșăluiește spre Moscovei. Acum nu salvează nimic - folosesc avioane și elicoptere pentru a bombarda coloanele cu civili. Și bombardează civili pentru că nu își pot atinge țintele. Și doar lovesc orice ar lovi. Noi suntem patrioții, iar cei care ne rezistă sunt cei care s-au adunat în jurul ticăloșilor."

Ora 12.47. Băncile rusești au scumpit abrupt valuta. Rata de schimb la Raiffeisenbank este de 97,55 ruble/dolar și 106,4 ruble/euro, la VTB - 94,5 ruble/dolar și 102,5 ruble/euro, la Gazprombank - 97,3 ruble/dolar și 104,3 ruble/euro, în Alfa-bank - 96,77 ruble/dolar și 106,21 ruble/euro, în MTS-bank — 95,65 ruble/dolar și 104,1 ruble/euro .

Pe 24 iunie, cursul de schimb al Băncii Centrale a Rusiei stabilit la 84,1 ruble/dolarul și 91,5 ruble/euro. Astfel, băncile au scumpit valuta cu până la 9% față de vineri.

Ora 12.25: Lupte în regiunea Voronej. Guvernatorul regiunii, Alexander Gusev, a anunțat că forțele armate ale Federației Ruse iau „măsuri operaționale și de luptă necesare” în regiune, în cadrul unei „operațiuni de combatere a terorismului”. Cu puțin timp înainte, el susținea că informațiile despre deplasarea echipamentelor militare pe teritoriul regiunii Voronej sunt „inexacte” și i-a amenințat cu răspunderea penală pe cei care răspândesc astfel de mesaje. Mass-media rusă a început să publice videoclipuri filmate de locuitorii din regiunea Voronezh, în care sunetele bătăliei se aud clar.

Publicația „7×7. Rusia orizontală” scrie despre luptele din apropierea satului Rogachevka. Canalul Telegram Sota relatează că sunetele bătăliei se aud și în satul Upper Mamon.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 11.58. Liderul cecen Ramzan Kadîrov își declară loialitatea față de Putin și cataloghează acțiunea lui Prigojin drept o înjunghiere pe la spate. Spune că a trimis deja trupe în susținerea Kremlinului.

Ora 11.54: Site-ul oficial al Kremlinului a publicat discursul integral al președintelui Vadimir Putin. Acesta s-a adresat de urgență națiunii sâmbătă dimineață, arătând că consideră un act de trădare și o lovitură de stat armată insurecția declanșată de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, fără a rosti, însă, nici măcar o dată numele acestuia. Putin a amintit de evenimentele din 1917 care au dus la război civil în Rusia. Traducerea mai jos:

„Fac un apel la cetățenii Rusiei, la personalul Forțelor Armate, la agențiile de aplicare a legii și la serviciile speciale; la soldații și comandanții care se află acum în poziții de luptă, respingând eroic atacurile inamicului. Mă adresez, de asemenea, celor care au fost ademeniți în această aventură criminală și împinși pe calea celei mai grave crime, a revoltei armate, prin înșelăciune sau amenințări.

Rusia de astăzi duce o luptă dificilă pentru viitorul său și respinge agresiunea neonaziștilor și a stăpânilor lor. De fapt, întreaga mașinărie militară, economică și de propagandă a Occidentului e îndreptată împotriva noastră. Luptăm pentru viața și securitatea poporului nostru, pentru suveranitatea și independența noastră. Pentru dreptul de a fi și de a rămâne Rusia — un stat cu o istorie de 1.000 de ani.

Această bătălie, în care se decide soarta poporului nostru, necesită unitatea tuturor forțelor și o consolidare și responsabilitate totală. Adversarii noștri profită de orice fel de neînțelegere pentru a ne submina și, de aceea, orice ne slăbește trebuie lăsat deoparte.

Acțiunile care ne afectează unitatea sunt, în esență, o trădare a poporului nostru și a camarazilor noștri de arme care luptă în prima linie chiar acum. Este o lovitură în spate pentru țara noastră și pentru poporul nostru.

Acesta este exact genul de lovitură care a fost dată Rusiei în 1917, când țara a luptat în Primul Război Mondial. Dar victoria i-a fost furată. Intrigile, certurile, politica făcută în spatele armatei și poporului au determinat cel mai mare șoc, distrugerea armatei, prăbușirea statului și pierderea unor teritorii vaste. Și, până la urmă, tragedia războiului civil.

Rușii au ucis alți ruși, frații au ucis frați, iar câștiguri mercenare au fost obținute de tot felul de aventurieri politici și forțe străine, care au împărțit țara și au sfâșiat-o.

Nu vom lăsa acest lucru să se întâmple din nou. Ne vom proteja atât poporul, cât și statalitatea de orice amenințări. Inclusiv de trădarea internă.
Lucrul cu care ne confruntăm acum este tocmai o trădare. Ambiția excesivă și interesele au dus la trădare, la o trădare a țării, a poporului ei și a cauzei pentru care soldații și comandanții Grupului Wagner au luptat și au murit, alături de celelalte unități ale noastre. Eroii care au eliberat Soledar și Artyomovsk, orașele și satele din Donbass, au luptat și și-au dat viața pentru Novorossiya, pentru unitatea lumii ruse. Numele și gloria lor au fost trădate de cei care încearcă să organizeze o insurecție, împingând țara spre anarhie și fratricid și în cele din urmă către înfrângere și capitulare.

Repet, orice tulburare internă este o amenințare de moarte pentru statul nostru și pentru noi ca națiune. Aceasta este o lovitură pentru Rusia, pentru poporul nostru. Și acțiunile noastre de a apăra patria împotriva unei astfel de amenințări vor fi grele. Toți cei care au pășit deliberat pe calea trădării, care au pregătit o insurecție armată, care au urmat calea șantajului și a metodelor teroriste, vor suferi o pedeapsă inevitabilă, vor trebui să răspundă în fața legii și în fața poporului nostru.

Forțele armate și alte agenții guvernamentale au primit ordinele necesare, iar măsurile antiteroriste suplimentare sunt acum introduse la Moscova, regiunea Moscovei și o serie de alte regiuni. De asemenea, vor fi luate măsuri decisive pentru stabilizarea situației din Rostov-pe-Don. Situația rămâne complexă, activitatea organelor administrative civile și militare este efectiv blocată.

În calitate de președinte al Rusiei și comandant-șef și ca cetățean al Rusiei, voi face tot posibilul pentru a apăra țara, pentru a proteja ordinea constituțională și viața, securitatea și libertatea cetățenilor noștri.

Cei care au organizat și au pregătit insurecția armată, care și-au ridicat armele împotriva camarazilor lor de arme, au trădat Rusia. Vor fi trași la răspundere pentru asta. Fac apel la cei care sunt atrași în această crimă să nu facă greșeala fatală, tragică și ireparabilă, ci să facă singura alegere corectă: să nu mai participe la acțiuni criminale.

Cred că vom salva și vom apăra ceea ce ne este drag și sacru. Împreună cu patria noastră vom depăși orice încercare și vom deveni și mai puternici.”

Ora 11.51. Wagner pretinde că a doborât un avion (posibil AN-26) și un al patrulea elicopter al aviației ruse.

Ora 11.36. Propagandiștii ruși, așa zișii milblogeri - Kots, Poddubni, Pegov, Sladkov -, își declară lolalitatea față de Putin, după discursul președintelui rus în care insurecția Wagner a fost catalogată drept trădare.

Ora 11.31. Putin i-ar fi telefonat președintelui belarus Alexander Lukașenko și l-a „informat” despre situația din Rusia, potrivit unei postări a agenției ruse Tass pe Telegram.

Ora 11.15. Ministerul britanic al Apărării consideră conflictul deschis dintre Prigojin și Ministerul rus al Apărării drept cea mai importantă provocare la adresa statului rus din timpurile recente. Trupele Wagner au intrat în Rusia prin cel puțin două puncte și caută să ajungă la Moscova, scriu britanicii.
”În următoarele ore, loialitatea forțelor de securitate ale Rusiei, și în special a Gărzii Naționale Ruse, va fi cheia modului în care se desfășoară criza”.

Ora 11.13: Autoritățile ruse au anulat toate evenimentele publice în mai multe regiuni ale țării: Voronej, Lipetsk, Tula, Tver, Kaliningrad, Moscova și Rostov-pe-Don. La Sankt Petersburg, oficiali  spun că situația din oraș este „calmă și controlabilă”, orașul nu intenționează să anuleze sărbătoarea Crimson Sails pentru absolvenții din acest an.

Petrecerea de absolvire a școlii la nivelul întregului oraș din Parcul Gorki din Moscova și alte activități de absolvire au fost amânate cu o săptămână.

Ora 11.05: Analistul militar Rob Lee crede că va fi greu pentru Putin să mai facă un compromis cu Prigojin după ce l-a numit trădător și că pentru oamenii din sistem cel mai sigur pariu este să rămână loiali lui Putin.

Ora 11.01: Autoritățile ruse percheziționează sediul Wagner din Sankt Petersburg, potrivit unui anunț al publicației ruse Fontanka, făcut pe Telegram, unde a publicat și o înregistrare video, relatează BBC Monitoring. Două autobuze cu polițiști antirevoltă și membri ai Gărzii Naționale ruse au sosit la sediu și au intrat împreună cu persoane în civil. ”Persoane mascate și (înarmate) cu puști automate” au fost desfășurate în apropiere de Podul Bloagoveșcenski, unde se află un hotel și un restaurant cu legături cu șeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 10.51. 180 de soldați ruși s-ar fi predat fără luptă trupelor Wagner la punctul de trecere a frontierei cu Ucraina de lângă Olhovatka, potrivit unor surse rusești.

Ora 10.40. Orașul Voronej a intrat sub controlul Wagner, relatează Reuters și BBC. Voronej este la 566 de kilometri de Rostov, primul oraș ocupat de Wagner, și pe drumul spre Moscova, față de care se află la o distanță de 520 de km.

Ora 10.08. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se adresează națiunii. Spune că evenimentele din ultima zi echivalează cu „trădare împotriva țării și a poporului rus”, dar că Rusia se va apăra. „Cei care au organizat și au pregătit o revoltă armată, care au ridicat armele asupra camarazilor lor militari, au trădat Rusia. Și vor răspunde pentru asta.” Activitatea organelor administrației civile și militare din regiunea Rostov a fost efectiv blocată, a mai spus Putin.

Unii ruși au fost atrași într-o ”aventură criminală”, acuză Putin, fără să citeze explicit gruparea paramilitară rusă Wagner a lui Evgheni Prigojin, relatează BBC News.

Ora 10.05: Grupul Wagner a capturat toate facilitățile militare din Voronezh, relatează Reuters, citând o sursă din serviciile secrete rusești.

Ora 10.02: Luptătorii Wagner au doborât trei elicoptere rusești. Potrivit Fighterbomber, un canal Telegram condus de un membru al Forțelor Aerospațiale Ruse, două elicoptere Mi-8MTPR și un Mi-35 au fost doborâte. Echipajele lor sunt în viață. „Deoarece coloana Wagner se deplasează de-a lungul autostrăzii M4 concomitent cu traficul civil, elicopterele nu pot fi folosite. Drumul a fost închis acum”, scrie sursa.

Ora 9.49: Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a confirmat că la Moscova și în regiunea înconjurătoare se efectuează protocoale împotriva terorismului. Sobyanin le-a mulțumit rezidenților și vizitatorilor pentru „înțelegerea” lor și pentru că au păstrat „o atitudine calmă față de ceea ce se întâmplă”, transmite site-ul de investigații Meduza, fondat de jurnaliști de origine rusă în Letonia.

Măsurile de combatere a terorismului implementate la Moscova conferă autorităților multe puteri suplimentare. Printre acestea: oprirea civililor pe stradă și reținerea lor dacă nu dețin un act de identitate, scoaterea oamenilor și vehiculelor dintr-o locație, autoritățile pot accesa conversații telefonice și citi mesaje private fără o hotărâre judecătorească, pot folosi orice vehicul disponibil pentru primul ajutor și pentru urmărirea unui suspect. Pot fi închise temporar instalațiile industriale care produc explozivi, substanțe chimice sau materiale radioactive. Pot fi oprite comunicațiile, inclusiv serviciile telefonice și internetul, poate fi limitat accesul publicului la drumuri și restricționată vânzarea de alcool. Autoritățile pot intra în orice spațiu, public sau privat, fără o hotărâre judecătorească prealabilă.

Ora 9.39: Vehicule militare au blocat o autostradă în regiunea Rostov, transmite site-ul de investigații Meduza. Locația exactă nu a fost specificată.

LIVE TEXT Liderul mercenarilor Wagner, acuzat de insurecție armată în Rusia. Măsuri anti-terorism impuse la Moscova. Prigojin spune că își retrage trupele după ce a ajuns la 200 km de Moscova

Ora 9.36: Președintele rus Vladimir Putin se va adresa națiunii ”în curând”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimitri Peskov, potritiv agenției TASS, citate de CNN. Anunțul vine după ce gruparea de mercenari Wagner a afirmat că a preluat controlul militar al orașului Rostov pe Don, din Rusia.

Ora 9.07: Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că forțele sale au preluat controlul asupra facilităților militare de la Rostov pe Don și asupra aerodromului de acolo, relatează CNN. ”Suntem la cartierul general la ora 7.30 a.m. Facilitățile militare din Rostov, inclusiv aerodrumul, sunt sub control (al nostru) ”, a afirmat Prigojin, într-un video postat pe canalul oficial de Telegram al grupării Wagner. Prigojin pare să sugereze că a trimis un convoi armat la un asalt de 1.200 de kilometri către Moscova, sâmbătă, într-o încercare, cu puține șanse de reușită, de a răsturna conducerea militară, potrivit Reuters.

”Avioanele care merg la luptă pleacă fără probleme, ca de obicei. Zborurile medicale pleacă și ele ca de obicei. Tot ce am făcut a fost să preluăm controlul astfel încât aviația de atac să nu ne lovească pe noi, ci să lovească în direcția ucraineană”, a arătat el. Prigojin a spus că este la Rostov pe Don și că oamenii săi nu îi opresc pe ofițeri din a-și desfășura îndatoririle.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmațiile acestuia.

Ora 08.20: Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat, sâmbătă, că unitățile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă, și a amenințat că ”va distruge totul” în drum, scrie CNN. Nu se știe cu exactitate unde se aflau trupele lui Prigojin.

”Una dintre trupele de asalt a fost atacată de elicoptere. Unitățile Wagner sunt intacte, elicopterul este distrus și arde în pădure”, a afirmat Prigojin, într-un mesaj audio postat pe canalul său de Telegram, adăugând: ”O vom lua ca o amenințare și vom distruge totul în jurul nostru”. Prigojin a mai spus că unitățile sale sunt ”gata să moară”. ”Pentru că murim pentru poporul rus, care trebuie eliberat de acești oameni care atacă populația civilă, pe care tocmai au atacat-o din elicoptere, la Rostov”, a susținut el.

Afirmațiile vin după ce primarul din Moscova Serghei Sobyanin a afirmat, sâmbătă, într-o postare pe Telegram că, ”în legătură cu informațiile care apar, măsuri teroriste sunt luate la Moscova, cu scopul de a întări măsurile de securitate”.

”Au fost introduse controale suplimentare pe drumuri. Sunt posibile limitări ale organizării de evenimente publice”, a spus Sobyanin.

Ora 6.40: Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare rusești au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar și la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC. Imaginile de pe rețelele de socializare par să arate că trupele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don. Primarul din Moscova a anunțat că sunt luate măsuri anti-teroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. Autostrada M4 a fost închisă la granița dintre regiunile Lipețk și Voronej, afirmă guvernatorul din Lipețk. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că trupele sale au fost atacate de elicoptere pe o autostradă și amenință că va distruge totul în jur.

Anterior, guvernatorul din Lipețk a declarat că un convoi militar rusesc se afla pe autostradă. Autostrada M4 leagă Moscova de regiunile din sud, inclusiv Rostov cu principalul său oraș, Rostov pe Don, unde au fost văzuți bărbați înarmați.

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informații care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC.

”Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luați în considerare aceste măsuri, luate cu înțelegere”, a afirmat el.

Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut, anterior, fără a oferi dovezi, că forțele sale au trecut din Ucraina, unde luptau, în Rusia.

Vehicule militare rusești au fost desfășurate pe străzi în orașul Rostov pe Don, la circa 100 de kilometri est de granița cu Ucraina. BBC a prezentat imagini cu măsurile de securitate sporite de la Moscova, unde vehicule blindate patrulează pe străzi.

Imaginile postate pe Telegram par să arate că forțele Wagner au înconjurat o clădire guvernamentală din Rostov pe Don.

Filmările – care nu au fost verificate de BBC – înfățișează bărbați în uniformă plimbându-se în jurul clădirii locale a Ministerului de Interne, care este înconjurată de vehicule blindate, inclusiv două tancuri cu tunurile ațintite asupra acesteia.

Președintele rus Vladimir Putin este la curent cu situația care se desfășoară în jurul lui Evgheni Prigojin”, potrivit agenției ruse oficiale de presă Tass, relatează CNN. Putin a fost informat că Serviciul rus de securitate (FSB) a deschis o anchetă penală și îl acuză pe șeful grupării paramilitare Wagner de chemare la ”rebeliune armată”, vineri, potrivit Tass.

Potrivit Tass, Comitetul Național rus Antiterorist anunță că acuzații răspândite de către Evgheni Prigojin ”nu au niciun fundament”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, anunță că Putin este la curent cu situația și că ”toate măsurile necesare sunt luate”, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti.

Prigojin a acuzat vineri armata rusă de atacarea unei tabere Wagner în spatele frontului ucrainean și de uciderea unui ”număr foarte mare” de combatanți Wagner.

Ea a promis să ”răspundă” acestor atacuri, ordonate, acuză el, de către ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu.

”Comitetul Comandamentelor grupării Wagner a decis că cei care au responsabilitatea militară a țării trebuie să fie opriți”, a anunțat el.

Prigojin a îndemnat să nu se opună ”rezistență” trupelor sale și a anunțat că ministrul rus al Apărării Sergjei Șoigu va fi ”oprit”. ”Suntem 25.000 și vom stabili de ce domnește haosul în țară (...). Rezervele noastre strategice sunt toată armata și toată țara”, a anunțat Prigojin. El a cerut cele apoi ”tuturor celor care vor să ni se alăture”, pentru a ”pune capăt dezordinii”.

Prigojin precizează, însă, că vrea să desfășoare un ”marș al dreptății” și nu o ”lovitură de stat militară”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
evgheni prigojin
revolta
vladimir putin
roston pe don
rusia