Macron anunță că susține planul Croației de a intra în Schengen în prima jumătate a lui 2022. Zagrebul a semnat un contract de 1 miliard de euro pentru avioane Rafale

Macron anunță că susține planul Croației de a intra în Schengen în prima jumătate a lui 2022. Zagrebul a semnat un contract de 1 miliard de euro pentru avioane Rafale
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 nov 2021

Președintele francez a afirmat joi la Zagreb că Franța și Croația vor continua să coopereze în sectoarele securității și migrației și a asigurat că Franța susține planul Croației de aderare la spațiul Schengen, transmite HINA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Primit cu cele mai înalte onoruri de stat de omologul său croat Zoran Milanovic, Emmanuel Macron a declarat presei după convorbirile bilaterale că este mândru să fie primul președinte francez care vizitează Croația de la dobândirea independenței, menționând că este nedrept faptul că niciun predecesor al său nu a mai vizitat această țară, scrie Agerpres.

P3 România la un deceniu de activitate. INTERVIU cu Sînziana Pardhan, Managing Director P3 Romania CITEȘTE ȘI P3 România la un deceniu de activitate. INTERVIU cu Sînziana Pardhan, Managing Director P3 Romania

Anunțând continuarea cooperării între cele două țări în sectoarele securității și migrației, Macron a adăugat: "Aici este și Schengen".

Ulterior, Macron a semnat alături de premierul croat Andrej Plenkovic un nou Acord de parteneriat strategic, care îl extinde pe cel încheiat deja în 2010 și care stipulează sprijinul Franței pentru Croația în diferite domenii ale politicii, economiei și culturii, inclusiv în privința obiectivelor strategice ale Zagrebului, și anume aderarea la Schengen, zona euro și Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD).

Noul parteneriat urmărește de asemenea ca Croația să devină partener privilegiat al Franței în această parte a Europei, au menționat surse citate de HINA.

Croația se așteaptă ca procedurile legale vizând o decizie formală privind aderarea sa la Schengen să fie lansate în decembrie, înainte de finalul președinției slovene prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, iar o decizie finală să fie luată în prima jumătate a lui 2022, când Franța va prezida Consiliul UE.

Cu prilejul vizitei lui Macron, miniștrii apărării din cele două țări, Mario Banozic și Florence Parly, au semnat de asemenea un acord privind achiziția de către Croația a 12 aeronave de luptă Rafale produse de compania franceză Dassault, în schimbul sumei de 999 milioane de dolari ce urmează să fie achitați în cinci tranșe, din 2022 până în 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
macron
croatia