Mercedes a primit aprobarea oficială pentru vânzarea activelor din Rusia, dar păstrează opțiunea răscumpărării

Mercedes a primit aprobarea oficială pentru vânzarea activelor din Rusia, dar păstrează opțiunea răscumpărării
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Constructorul auto german Mercedes-Benz a anunțat că a convenit o opțiune de răscumpărare pentru activele sale rusești, în condițiile în care a primit aprobarea oficială pentru vânzarea acestor active, fiind mai aproape de ieșirea de pe piața din Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Mercedes, care la începutul lunii martie 2022 și-a suspendat exporturile spre Rusia precum și producția locală, a ajuns anul trecut la un acord privind vânzarea acțiunilor la subsidiarele sale industriale și de servicii financiare către dealer-ul rus Avtodom.

Lira turcească - la cel mai scăzut nivel din istoria sa CITEȘTE ȘI Lira turcească - la cel mai scăzut nivel din istoria sa

Acordurile pentru plecarea din Rusia a companiilor occidentale din așa-numitele state "neprietenoase" - cele care au impus sancțiuni Rusiei - au nevoie de aprobarea unei comisii a Guvernului de la Moscova. În mod frecvent, companiile occidentale includ clauze de răscumpărare, astfel încât în viitor să poată reveni pe piața din Rusia, scrie Agerpres.

Într-un comunicat de presă, Mercedes a informat că intenționează să se retragă din Rusia acum că vânzarea acțiunilor la subsidiarele sale către Avtodom a primit aprobarea oficială.

"Finalizarea tranzacției este acum subiectul implementării acordurilor contractuale. Ne străduim să o implementăm rapid", a precizat Mercedes. "Am convenit o opțiune cu cumpărătorul, în conformitate cu care am putea răscumpăra acțiunile la companii dacă sancțiunile vor fi ridicate", a adăugat constructorul german.

Clauzele de răscumpărare sunt o opțiune populară pentru constructorii auto străini care au decis să iasă de pe piața din Rusia ca urmare a războiului din Ucraina. De exemplu, grupul auto francez Renault și-a vândut pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deținea la constructorul auto rus Avtovaz pentru o rublă, dar a inclus în contract o clauză de răscumpărare valabilă timp de șase ani. De asemenea, constructorul japonez Nissan și-a vândut afacerile din Rusia către o entitate de stat pentru suma de un euro.

Potrivit Registrului Comerțului din Rusia consultat de Reuters, la data de 18 martie firma Avtodom apare drept proprietarul a 100% din acțiunile societăților Mercedes-Benz Capital Rus și Mercedes-Benz Manufacturing Rus.

Cu toate acestea, agenția de presă Interfax citează o informație venită de la Avtodom conform căreia tranzacția cu Mercedes nu a fost finalizată încă iar dealer-ul auto lucrează în mod susținut cu agențiile guvernamentale pentru finalizarea acordului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mercedes
rusia