Un oligarh rus pus sub sancțiuni a continuat să-și mute bani în străinătate grație unei firme din Cipru

Un oligarh rus pus sub sancțiuni a continuat să-și mute bani în străinătate grație unei firme din Cipru
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Konstantin Malofeev, un oligarh naționalist rus, acuzat de finanțarea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, pare să fi continuat să-și mute milioane de dolari prin sistemul bancar global cu ajutorul unei firme cipriote de servicii financiare, deși era plasat sub sancțiuni de guvernele occidentale încă din 2014, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Konstantin Malofeev este un bancher ale cărui afaceri includ grupul media Țargrad, cu poziții naționaliste și care sprijină Kremlinul. Autoritățile americane au spus că el a fost "una dintre principalele surse de finanțare" pentru promovarea intereselor rusești în estul Ucrainei și în Crimeea. Cunoscut drept "oligarhul ortodox" datorită sprijinului său pentru biserica rusă, Malofeev consideră agresiunea rusă asupra Ucrainei drept un "război sfânt", scrie News.ro.

BNR, îngrijorată de execuția bugetară. Banca se așteaptă la decelerarea treptată a economiei. Ce riscuri vede pentru cursul de schimb CITEȘTE ȘI BNR, îngrijorată de execuția bugetară. Banca se așteaptă la decelerarea treptată a economiei. Ce riscuri vede pentru cursul de schimb

După ce a fondat firma de capital privat Marshall Capital Partners, printre ai cărei investitori se numără și compania franceză de asigurări Axa, Malofeev și-a vărsat averea în construirea unui imperiu media, al cărui post de televiziune creștin-ortodox Țargrad a devenit o armă de propagandă a regimului lui Vladimir Putin. Acesta l-ar fi angajat pe fostul colonel FSB Igor Ghirkin pentru a asigura securitatea, iar Ghirkin a devenit ulterior comandant paramilitar și apoi ministru autoproclamat al apărării în regiunea separatistă Donețk din estul Ucrainei, în timp ce un alt fost asociat al lui Malofeev a fost instalat ca guvernator.

Igor Ghirkin a fost condamnat ulterior în legătură cu atacul cu rachete asupra zborului MH17 al Malaysia Airlines, deasupra estului Ucrainei, când au murit 298 de persoane.

KONSTANTIN MALOFEEV, SANCȚIONAT ÎNCĂ DIN 2014

Konstantin Malofeev s-a numărat printre personalitățile ruse care au fost sancționate de UE și apoi de SUA încă din 2014, de la anexarea Crimeei. Cu toate acestea, materiale consultate de The Guardian și de partenerul său, Organised Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul pentru Relatarea Corupției și Crimei Organizate), sugerează că, în următorii trei ani, el a rămas client al firmei cipriote de contabilitate și servicii offshore MeritServus, ai cărei funcționari se pare că au ajutat companiile legate de Malofeev să mute bani și să facă împrumuturi, inclusiv în dolari americani.

MeritServus a fost plasată săptămâna trecută sub sancțiuni de către guvernul britanic după dezvăluiri separate ale ziarului The Guardian despre rolul său în transferul de fonduri pentru fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, oligarhul Roman Abramovici, și el vizat de sancțiuni occidentale.

Informațiile, care au apărut dintr-un set de documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, cunoscute sub numele de "Dosarele Oligarhilor", stârnesc noi îngrijorări cu privire la controalele financiare din Cipru, un stat membru al UE care, de ani de zile, a facilitat circulația capitalului rusesc în Europa și în afara acesteia, menționează The Guardian.

O "NEATENȚIE" DE ZECI DE MILIOANE DE DOLARI

Se pare că firma a continuat să ajute la tranzacții, în valoare totală estimată la 35 de milioane de dolari și 2,5 milioane de euro, până când a încetat să mai acționeze pentru Malofeev, în primăvara anului 2017. De asemenea, după toate probabilitățile, o parte din activitatea sa ar fi încălcat sancțiunile UE și legislația cipriotă, unde nerespectarea sancțiunilor constituie o infracțiune penală.

Înainte de a fi pusă sub incidența sancțiunilor britanice, MeritServus a negat că ar fi fost implicată în spălare de bani sau în încălcări ale legilor privind sancțiunile și a susținut că nu a facilitat, nu a tolerat și nici nu a închis ochii la acestea. MeritServus susține că "din neatenție" nu l-a identificat pe Malofeev ca fiind pe lista de sancțiuni, dar de îndată ce a luat cunoștință de această problemă, în 2017, spune firma, a informat autoritatea cipriotă de reglementare în domeniul contabilității, ICPAC, și departamentul guvernamental responsabil cu combaterea spălării banilor, Mokas, iar "problema a fost rezolvată" cu ambele organisme.

Un purtător de cuvânt al guvernului cipriot a declarat că sprijinul țării pentru sancțiunile UE "a fost clar și fără echivoc", iar cooperarea dintre autoritățile din Cipru și omologii lor de la Londra și Washington a fost "exemplară și reciproc avantajoasă".

CUM A ACȚIONAT MERITSERVUS PENTRU MALOFEEV

Dosarele Oligarhilor reprezintă un fond de documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații de la MeritServus, care are sediul în Limassol și a fost fondată de Demetris Ioannides, fost partener Deloitte . Potrivit documentelor, MeritServus a acționat deseori ca acționar nominal, folosind filiale pentru a deține acțiuni în companii în numele proprietarilor lor reali și ascunzând, de fapt, activele acestora de ochii publicului.

Potrivit dosarelor, Malofeev pare să-i fi devenit client în 2005. El a semnat un "act de încredere" care permitea MeritServus să dețină în numele său acțiuni la o societate cipriotă nou înființată, Tinello Investments Ltd. Acțiunile au fost deținute prin intermediul unei filiale numite Finservus (Trustees) Ltd, care a fost utilizată în acest scop cu o serie de clienți. Potrivit documentelor consultate de The Guardian, Malofeev a fost beneficiarul real al Tinello Investments în cei 12 ani în care a apelat la serviciile MeritServus. Se pare că firma de private equity a fost folosită de omul de afaceri pentru a emite împrumuturi pentru diferite părți ale afacerii sale.

În loc să înceteze să mai acționeze pentru oligarh după 2014, firma pare să-l fi ajutat cu actele pentru mai multe tranzacții mari. De exemplu, la 30 martie 2015, Tinello a transferat drepturile asupra unui împrumut de 17 milioane de dolari, emis inițial către Isma LLC, o companie rusă din grupul său de presă Tsargrad, către Aguilas Trading Ltd, o companie din Seychelles la care Malofeev fusese anterior director. În aceeași zi, Tinello a transferat drepturile asupra unui împrumut de 3,6 milioane de dolari emis inițial către Tureya LLC - o altă filială rusă a Tsargrad - către Aguilas Trading.

MeritServus a întocmit, de asemenea, documente pentru conversia datoriilor denominate în dolari americani în ruble rusești. La 31 iulie 2016, într-un document, pare să autorizeze conversia în monedă rusă a unui împrumut de 14 milioane de dolari pe care Tinello îl emisese anterior către SNM LLC, o altă filială a grupului Tsargrad.

Pe lângă facilitarea tranzacțiilor în dolari americani, MeritServus a făcut același lucru și cu euro. La 19 martie 2015, un reprezentant al MeritServus a semnat un acord pentru ca societatea Porthos Management Inc. înregistrată în Panama, care face parte, de asemenea, din grupul de societăți al lui Malofeev, să transfere drepturile asupra unui împrumut existent de 2,5 milioane de euro către Tinello.

CE SANCȚIUNI RISCĂ CIPRIOȚII

Solicitată să își exprime opinia cu privire la aceste tranzacții, Irene Kenyon, fost ofițer superior de informații în cadrul Trezoreriei SUA, a declarat: "Dacă această companie ar fi acordat împrumuturi lui Malofeev, în calitate de persoană sancționată, folosind dolari americani, atunci cred că a încălcat legea. Cei care permit persoanelor și entităților sancționate să transfere bani deschid o poartă de acces la sistemul financiar global".

Christos Clerides, președintele Asociației Baroului din Cipru, a declarat că tranzacțiile riscă să încalce și legislația cipriotă, care impune ca fiecare persoană sau entitate din stat să respecte toate sancțiunile impuse de ONU și UE.

Încălcările pot atrage sancțiuni de până la doi ani de închisoare, o amendă de 100 000 de euro sau ambele pentru persoanele fizice și o amendă de 300 000 de euro pentru persoanele juridice, cum ar fi companiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
konstantin malofeev
bani
cipru
rus