Merkel, ”recunoscătoare” lui Tsipras pentru soluționarea problemei numelui Macedoniei

Merkel, ”recunoscătoare” lui Tsipras pentru soluționarea problemei numelui Macedoniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2019

Angela Merkel a salutat la Atena ”acțiunea decisivă” a premierului grec Alexis Tsipras cu privire la noul nume al Macedoniei, dând pagina manifestațiilor ostile care i-au afectat ultima vizită oficială în 2014, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cancelarul german și-a exprimat ”recunoștința” față de Alexis Tsipras pentru că a ”întreprins să rezolve” această problemă spinoasă. Ea a făcut aceste declarații joi, după o întâlnire de două ore cu omologul său grec, într-o atmosferă de destindere între Grecia și Germania, față de ultimele două sale vizite în 2012 și 2014, marcate de importante manifestații antiausteritate, scrie News.ro.

Acordul greco-macedonean, semnat la 17 iunie 2018 la Prespes, în cazul în care este validat de cele două parlamente, ”permite Macedoniei de Nord să devină membră NATO și UE”, a declarat cancelarul. ”Acest acord este în interesul tuturor, al Macedoniei, al Greciei și al întregii Europe”, a subliniat ea.

IMDB își lansează propriul serviciu de streaming CITEȘTE ȘI IMDB își lansează propriul serviciu de streaming

Alexis Tsipras a vorbit, la rândul său, despre un ”acord model” care ”va aduce stabilitate și creștere în regiune”. ”Grecia era o parte a problemei șia devenit o parte a soluției”, a declarat el după cele două ore ale reuniunii cu Merkel.

Parlamentul macedonean se pregătește să decidă dacă redenumește țara ”Republica Macedonia de Nord”, ceea ce ar pune capăt îndelungatului său litigiu cu Grecia. Votul cu privire la patru amendamente constituționale urmează să aibă loc înaintea date-limită de 15 ianuarie.

O adoptare ar pune capăt mai multor luni de luptă politică feroce în Macedonia. Bătălia va trece la Atena. Schimbarea numelui va intra în vigoare doar după ce Parlamentul grec ratifică acordul încheiat în primăvară între Zoran Zaev și omologul său grec Alexis Tsipras.

Acordul - vizând să pună capăt unui litigiu vechi de aproape 30 de ani - este susținut de UE și Statele Unite, întrucât el urmează să deschidă calea aderăii acestei mici țări balcanice la UE și NATO.

Însă, în Grecia, acordul greco-macedonean se află în centrul unei polemici și riscă să pună la încercare fragila majoritate guvernamentală într-un vot asupra acestui acord în Parlamentul grec.

”ȘANTAJUL LUI MERKEL”

”Pleacă, Merkel!”, ”Nu șantajului lui Merkel privind Acordul de la Prespes!”, se putea citi pe panouri agitate în centrul Atenei, în cursul acestei vizite, care se desfășoară în condiții de securtate sporită.

Între cei aproximativ 200 de manifestanți care au răspuns apelului unor mici partide de stânga, Melina Kotsaki apreciază că ”Merkel vine în Grecia să exercite presiuni asupra Guvernului grec”. ”Ea nu este binevenită în Grecia, i-a făcut să sufere pe mulți greci!”, adaugă această pensionară.

Vizita Angelei Merkel este percepută drept o susținere a țării, care tocmai a ieșit din programele de ajutorare europene în care Angela Merkel a jucat un rol important, luptând să păstreze coeziunea zonei euro.

O apărătoare a disciplinei bugetare în UE, Germania este asociată în spiritul grecilor politicilor de rigoare strictă impuse cu scopul de a contracara criza datoriei, aflată la originea unei ostilități între cele două țări.

Alexis Tsipras, liderul stângii radicale Syriza și un fervent opozant al austerității atunci când a ajuns la putere, în ianuarie 2015, și-a revizuit complet poziția șase luni mai târziu, la presiunile UE.

”Noi avem curajul să spunem «nu» vocii intoleranței care caută să se consolideze în viitoarele alegeri europene”, a mai declarat Tsipras joi, apreciind că ”principalul pericol este emergența puterilor antieuropene”.

”Mai degrabă prin cooperare putem cu toții să avem un viitor mai bun, decât prin naționalism, care conduce adesea Europa la catastrofă. Noi, germanii știm deosebit de bine ceea ce înseamnă catastrofele”, a declarat, la rândul său, Angela Merkel.

Cancelarul a ținut să dea ”asigurări Grecei” cu privire la faptul că aceasta ”poate continua să conteze pe parteneriatul și prietenia sa cu Germania”, într-o declarație acordată cotidianului Kathimerini și publicată în ediția de joi.

Vineri Angela Merkel urmează să se întâlnească cu președintele Republicii elene Prokopis Pavlopoulos, iar apoi cu liderul Noii Democrații Kyriakos Mitsotakis, aliatul partidului lui Merkel, Uniunea Creștin Democrată (CDU), în cadrul Partidului Popular European (PPE), în Parlamentul European (PE), înainte să plece din Grecia, către ora 14.00 GMT (16.00, ora României).

viewscnt
Afla mai multe despre
macedonia
merkel
grecia