Miliardarul ceh Petr Kellner, cu afaceri în România, negociază vânzarea Air Bank către Moneta Money Bank, care va deveni a 3-a cea mai importantă bancă din Cehia. Fostul șef al BCR, implicat în tranzacție

Miliardarul ceh Petr Kellner, cu afaceri în România, negociază vânzarea Air Bank către Moneta Money Bank, care va deveni a 3-a cea mai importantă bancă din Cehia. Fostul șef al BCR, implicat în tranzacție

Foto: Wikimedia Commons

scris 10 oct 2018

Fondul de investiții PPF Group, controlat de miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, cu afaceri și în România, negociază vânzarea băncii Air Bank și a operațiunilor grupului Home Credit din Cehia și Slovacia către Moneta Money Bank, tranzacție evaluată la aproape 765 de milioane de euro.

Moneta Money Bank, a șasea cea mai mare bancă din Cehia, condusă de fostul șef al BCR, Tomas Spurny, a semnat un acord neangajant în acest sens, ce va fi supus aprobării acționarilor.

Cehul Tomas Spurny, director al BCR de la începutul anului 2012, a demisionat în urmă cu 3 ani, conducerea BCR fiind preluată atunci de Sergiu Manea.

Potrivit înțelegerii, Moneta va achita, în numerar și acțiuni, 19,75 miliarde de coroane cehești (764,45 milioane euro pentru preluarea Air Bank, deținută de Home Credit Group, precum și a operațiunilor de creditare ale Home Credit din Cehia și Slovacia și a altor subsidiare aparținând grupului controlat de Kellner.

Lidl deschide primele sale magazine în Serbia, după 8 ani de tatonare CITEȘTE ȘI Lidl deschide primele sale magazine în Serbia, după 8 ani de tatonare

Home Credit Group va deține o participație de 24,48% la grupul Moneta rezultat în urma tranzacției.

Moneta își va dubla portofoliul la peste 2 milioane de clienți și va deveni a treia cea mai importantă bancă din Cehia după mărimea rețelei, cu 237 de sucursale și peste 1.000 de terminale ATM. În funcție de valoarea activelor, banca va urca o poziție în ierarhia locală, până pe locul cinci.

Totodată, Moneta estimează că va economisi 1 miliard de coroane (38,72 milioane euro) anual pe termen mediu în urma achiziției, costurile cu integrarea activităților Air Bank și ale Home Credit fiind preconizate la 1,3 miliarde de coroane (50,35 milioane euro).  

Tranzacția ar urma să fie finalizată în iulie anul viitor, cu condiția obținerii aprobării acționarilor și a autorităților de reglementare relevante.

Fondată la Praga în 1994, Moneta Money Bank este deținută în proporție de 23,4% de grupul bancar american JPMorgan Chase, prin subsidiarele Chase Nominees Limited, din Marea Britanie și JP Morgan Bank Luxemburg. Printre alți acționari se află grupul elvețian UBS, banca austriacă Raiffeisen Bank International și Goldman Sachs Funds.

Petr Kellner a semnat recent a doua afacere majoră în România, cumpărând clădirea Crystal Tower, sediul ING Bank România.

viewscnt
Afla mai multe despre
moneta money bank
air bank
petr kellner
ppf group
tranzactie