Ministrul Energiei din Moldova: Nu vom îngheța fără gazul rusesc. În Transnistria se plătește 1 leu pentru un metru cub de gaz: ”Puneți-i astăzi să plătească 18 lei sau 10 lei”

Ministrul Energiei din Moldova: Nu vom îngheța fără gazul rusesc. În Transnistria se plătește 1 leu pentru un metru cub de gaz: ”Puneți-i astăzi să plătească 18 lei sau 10 lei”
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

Ministrul energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, susține într-un interviu acordat DW că Republica Moldova nu va avea probleme legate cu încălzirea, în această iarnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

”Nu a fost niciodată în istoria Republicii Moldova vreo iarnă de care noi să fim pregătiți mai bine. În primul rând, din punct de vedere al securității alimentării cu energie electrică, noi avem contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească. Chiar dacă acest contract nu va fi executat, din varii motive, cine știe ce poate să se întâmple, noi deja avem experiența de a achiziționa energie electrică de pe piața europeană. Securitatea furnizorilor de energie nu se mai pune în discuție – ea este asigurată. Acum întrebarea ar rămâne despre preț. Cu ce preț am fi achiziționat această energie electrică, dacă nu era livrată de stânga Nistrului. Anume din acest motiv noi am luat decizia ca toate gazele care vin de la Gazprom, indiferent de preț, care acum chiar este mai înalt, să meargă în stânga Nistrului. În primul rând, ca să asigurăm acolo o stabilitate socială. Și, în al doilea rând, să avem energie electrică la prețuri competitive. Pe partea de gaze avem diversificate sursele de aprovizionare a Republicii Moldova. Pentru prima dată avem stocuri de gaze, care practic ne ajung să trecem întreaga iarnă”, anunță ministrul, arată G4Media.ro.

TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei

Republica Moldova procură în continuare energie electrică de la centrala electrică de la Cuciurgan (Transnistria), pe care o produce din gazul rusesc. Ministrul explică situația.

”În primul rând, această structură contractuală și acest model prin intermediul căruia Gazprom, Federația Rusă, subvenționează regiunea transnistreană cu gaz gratuit există de 30 de ani. Sigur că noi, cei de pe malul drept, avem acum cu mult mai multe opțiuni. Sigur că putem să ne asigurăm și nu depindem de gazele de la Gazprom. Totodată, trebuie să înțelegem că pe malul stâng trăiesc concetățenii noștri. Peste 90 la sută din cei care trăiesc acolo au cetățenia Republicii Moldova. Renunțarea la această formulă ar fi un șoc și o povară pe care ei nu și-o vor putea asuma. Știți care este prețul la gaze în regiunea transnistreană? Un leu pentru un metru cub, aproximativ. Deci, puneți-i astăzi să plătească 18 lei sau 10 lei. De unde să ia oamenii aceștia atâția bani ca să achite facturile la prețurile reale? Atunci când acceptăm modelul prin care achiziționăm energie electrică de la ei, de fapt, facem două lucruri. Încercăm să păstrăm stabilitatea regiunii transnistrene, pentru că, repet, dacă dispare din formulă gazul de facto gratuit, ei intră în colaps. Și oamenii aceștia nu vor dispărea. Sunt 250-300 de mii de cetățeni, majoritatea cetățeni ai noștri, nu se vor evapora și vor sări peste Ucraina să se ducă în Rusia. Ei ori vor îngheța acolo și vom avea o criză umanitară acolo, ori vor veni încoace”, a explicat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
energie
transnistria