Mulți miliardari ruși renunță la dreptul de rezidență în Rusia pentru a nu își dezvălui afacerile offshore

Mulți miliardari ruși renunță la dreptul de rezidență în Rusia pentru a nu își dezvălui afacerile offshore
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2017

Unii dintre cei mai bogați oameni din Rusia au renunțat la dreptul de rezidență în țara lor, pentru a evita respectarea unei legi din 2014 care impune dezvăluirea activelor offshore, o practică prin care pot fi ascunse miliarde de dolari de autoritățile fiscale, au declarat oameni de afaceri citați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Interviuri realizate cu mai mult de 12 magnați, manageri de fonduri, avocați și actuali și foști oficiali sugerează că o parte din avuția națională a Rusiei se află în prezent în posesia unei noi clase de oligarhi semi-exilați, care și-au păstrat bazele în Rusia dar evita plata taxelor prin petrecerea a mai puțin de 183 de zile pe an în țară, scrie News.ro.

”Poți să îi critici, să îi numești lipsiți de patriotism, dar faptul rămâne: bugetul pierde”, a declarat Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogați 10 ruși.

Potanin, co-proprietar al grupului de minerit Norilsk Nickel, a spus că a păstrat domiciliul fiscal în Rusia, dar a observat cum mulți dintre miliardari și l-au transferat în străinătate ca răspuns la legea din 2014.

Căile de acces în stațiile de metrou Piața Victoriei 1, Aviatorilor, Mihai Bravu și Piața Iancului vor fi închise de miercuri, pentru lucrări de modernizare CITEȘTE ȘI Căile de acces în stațiile de metrou Piața Victoriei 1, Aviatorilor, Mihai Bravu și Piața Iancului vor fi închise de miercuri, pentru lucrări de modernizare

Doi alți doi membri ai topului Forbes al celor mai bogați 100 de ruși au declarat că au renunțat la rezidența în Rusia pentru a scăpa de această lege.

Alți doi au refuzat să spună dacă au făcut acest lucru, dar, la fel ca Potanin, au spus că știu mulți oligarhi care au procedat așa.

Autoritățile ruse nu au făcut publice date referitoare la numărul persoanelor care au renunțat la rezidența rusă pentru a scăpa de lege și nici mărimea activelor pe care le-au protejat de jurisdicția fiscală a Rusiei prin această practică.

Firma rusă de avocatură Egorov, Puginsky, Afanasiev and Partners a efectuat însă un studiu referitor la 300 de ruși bogați, constatând că până la 40% dintre cei cu companii offshore au renunțat la rezidența rusă.

Alți 9% și-au transferat activele către rude care nu sunt rezidenți fiscali.

”Legea, cunoscută sub numele de ”de-offshorizare”, cere tuturor contribuabililor ruși să își declare deținerile la companiile offshore pe care le controlează, în baza declarațiilor urmând să plătească taxe în Rusia. Legea este similară cu practica standard din majoritatea țărilor occidentale, dar este o schimbare pentru Rusia, unde contribuabilii puteau deține participații la companii din străinătate fără să le declare.

Schimbarea a fost o inițiativă majoră a președintelui Vladimir Putin, interpretată ca un mijloc de a-i obliga pe ruși să își facă datoria patriotică de a investi în Rusia.

Impactul exilului fiscal este amplificat pentru că mare parte din averi sunt concentrate la un număr relativ mic de oameni. Potrivit Forbes, cei mai bogați 200 de ruși au o avere cumulată de 460 de miliarde de dolari, echivalentă cu aproape o treime din PIB-ul Rusiei.

”Oamenii sunt obligați să decidă: își păstrează afacerile în Rusia sau devin cetățeni ai lumii și își duc activele offshore”, a spus Konstantin Korișcenko, fost director adjunct al băncii centrale a Rusiei.

Andrei Șaronov, decan la Școala de Management din Moscova, Skolkovo, a spus că primul lucru pe care îl spun antreprenorii este că există o mare neîncredere, între ei și față de stat.

Unul dintre magnații care au renunțat la domiciliul fiscal în Rusia a arătat că decizia a fost dificilă, dar că, din cauza climatului de investiții din țară a luat decizia să își vândă afacerile de acolo și să se concentreze pe afacerile internaționale.

”Aș fi stat aici și aș fi continuat să plătesc taxele, dacă nu  ar fi fost această lege. Este imposibil acum”, a spus omul de afaceri.

Acesta își petrece cea mai mare parte a timpului într-o țară a Uniunii Europene unde s-a stabilit cu familia, sau călătorește în toată lumea. Un astfel de stil de viață, a spus el, a devenit o practică obișnuită pentru magnații ruși, după aprobarea legii respective.

Un alt afacerist rus, un miliardar care a renunțat și el la domiciliul fiscal în Rusia, a declarat că el și alți magnați sunt îngrijorați că legea referitoare la declararea afacerilor offshore ar putea fi urmată și de alte măsuri împotriva oamenilor de afaceri.

După trei ani de recesiune profundă, economia Rusiei se stabilizează, dar nu a revenit încă la creșterea stabilă necesară recuperării terenului pierdut.

Legea de de-offshorizare este unul dintre factorii care descurajează investițiile în Rusia, a spus Chris Weafer, partener la firma de consultanță Macro-Advisory.

”Este total nerealist să vorbești despre creșterea ritmului de creștere la 4%, așa cum speră oficialii ruși, fără o creștere puternică a investițiilor”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
miliardari rusi
rusia
offshore