NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cerut Federației Ruse - în comunicatul summitului aliaților de la Vilnius, să-și retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, staționate fără consimțământul Chișinăului în regiunea transnistreană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

''Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, și cerem Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără consimțământul R.Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru față de dreptul Republicii Moldova de a-și decide propriul său viitor și direcția politicii externe fără interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a R.Moldova. NATO își intensifică sprijinul politic și practic pentru a consolida rezistența și pentru a menține independența politică, în contextul unui mediu de securitate care se deteriorează", se menționează în comunicatul liderilor NATO.

Polonia își mută trupe la granița de est CITEȘTE ȘI Polonia își mută trupe la granița de est

Totodată, ''aliații salută eforturile R.Moldova de a promova reformele democratice și se angajează să sprijine R.Moldova pe măsură ce aceasta face progrese pe calea integrării europene. 'NATO va continua să ofere asistență practică prin pachetul îmbunătățit de consolidare a capacităților de apărare, pe măsură ce R.Moldova acționează pentru a-și consolida capacitățile de securitate și apărare și pentru a-și moderniza forțele armate'', se mai arată în comunicatul aliaților preluat de Agerpres.

Agenția de presă Moldpres amintește că la summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, participă și vicepremierul moldovean Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene. În cadrul reuniunii de marți, oficialul moldovean a prezentat evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le ia Chișinăul pentru a contracara provocările complexe la adresa securității Republicii Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
rusia
transnistria