O firmă de brokeraj din Rusia speră că deblocheze 500 de milioane de dolari printr-un schimb de active blocate de sancțiuni

O firmă de brokeraj din Rusia speră că deblocheze 500 de milioane de dolari printr-un schimb de active blocate de sancțiuni
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 apr 2024

O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri înghețate pentru investitorii ruși și străini ar considera că deblocarea unor fonduri în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari ar fi un rezultat bun, potrivit directorului acesteia, Alexei Sedușkin, pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Moscova prezintă planul ca o modalitate pentru investitorii ruși și străini de a elibera activele care au fost blocate de sancțiunile occidentale și contramăsurile rusești de la începutul conflictului din Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani, scrie News.ro.

Grecia devine treptat și destinație turistică de iarnă CITEȘTE ȘI Grecia devine treptat și destinație turistică de iarnă

Conform acordului de schimb, investitorii străini ar avea posibilitatea de a folosi fondurile înghețate în Rusia pentru a cumpăra activele companiilor rusești care au fost imobilizate în Europa - și invers.

Nu au fost stabilite obiective specifice, dar Alexei Sedușkin, CEO al Investitsionnaia Palata (Camera de Investiții), firma de brokeraj desemnată de Ministerul de Finanțe să conducă schema, a declarat pentru Reuters că speră că cel puțin jumătate dintre clienții firmei de brokeraj vor participa.

”Dacă vorbim de cifre, acestea sunt estimările noastre subiective, aproximative, pe care potențiali indivizi le-ar putea prezenta pentru răscumpărarea valorilor mobiliare în intervalul de 30-50 de miliarde de ruble”, a spus Sedușkin.

”Aș spune că un scenariu pozitiv este dacă vom ajunge în intervalul 40-50 de miliarde de ruble (430-537 de milioane de dolari)”, a spus el.

Valorile mobiliare străine deținute de ruși vor fi grupate în loturi pentru care cumpărătorii străini le pot licita între 3 iunie și 5 iulie și vor plăti pentru utilizarea fondurilor din conturi speciale ”de tip C” din Rusia, care altfel sunt blocate efectiv.

Schema progresează în timp ce marile puteri ale Grupului celor Șapte (G7) discută posibilitatea de a folosi aproximativ 300 de miliarde de dolari din active rusești suverane, înghețate în Occident, pentru a ajuta la finanțarea sprijinului pentru Ucraina.

Rezultatul acestor discuții nu ar trebui să afecteze banii străinilor deținuți în conturile de tip C, a spus Sedușkin, deoarece a fost redactată o legislație separată pentru conturile speciale de tranzit.

”Dacă aveți astfel de temeri, atunci ar trebui să participați la schimb mai devreme decât mai târziu”, a spus el.

ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul francez Michelin mută parte din producție din Polonia în România

PREOCUPĂRI LEGATE DE SANCȚIUNI

Sedușkin a spus că schema este o modalitate pentru investitorii străini de a schimba eficient riscul valutar cu riscul de piață, autoritățile de reglementare occidentale trebuind să își dea în cele din urmă aprobarea înainte ca activele să poată fi transferate.

”În Rusia, aceste titluri vor fi libere de restricții de capital. Cel mai important, aceasta este o șansă pentru străini de a-și reduce expunerea în Rusia, la activele rusești, ceea ce este important pentru mulți”, a spus Sedușkin.

Unii investitori ruși și-au exprimat îngrijorarea că sancțiunile SUA asupra Depozitarului Național de Reglementări (NSD) din Rusia ar putea descuraja investitorii străini să participe. Dar Sedușkin a spus că schema a fost concepută astfel încât doar investitorii ruși să se ocupe de NSD, în timp ce străinii vor trata cu autoritatea relevantă din propria lor jurisdicție.

”Juridicția fiecăruia este diferită”, a spus Sedușkin, sugerând că străinii pot avea nevoie de permis sau licență pentru a participa, în funcție de locul în care se află.

Investitsionnaia Palata nu este sub sancțiuni occidentale. Până la 50% dintre clienții firmei de brokeraj au depus deja cereri, a estimat Sedușkin, așteptându-se ca imaginea să devină mai clară până la data limită de 8 mai.

Cererea din partea străinilor - zeci de miliarde de ruble din partea a peste 20 de instituții străine, inclusiv fonduri și bănci americane - depășește în prezent ofertele rușilor, a spus Sedușkin.

(1 USD = 93,0940 ruble)

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
active
sanctiuni