Oficialii greci mizează pe revenirea turismului pentru a diminua impactul crizei energetice

Oficialii greci mizează pe revenirea turismului pentru a diminua impactul crizei energetice
scris 5 aug 2022

Grecia se bucură de un sezon turistic estival peste așteptări, iar veniturile realizate în acest an din turism vor ajuta la reducerea impactului creat în societate de explozia prețurilor la energie, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, Giannis Oikonomou, transmite Reuters.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei și totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. Oficialii guvernamentali și reprezentanții industriei turistice au prognozat că în acest an veniturile din acest sector vital vor ajunge la 80%-90% din nivelul record înregistrat în anul 2019. Acum, unii oficiali sunt încrezători chiar că în 2022 ar putea fi stabilit un nou record, scrie Agerpres.

Rusia reînvie „shop-urile” sovietice CITEȘTE ȘI Rusia reînvie „shop-urile” sovietice

"Acum că am ajuns în primele zile ale lunii august, vedem că traficul turistic în țara noastră înregistrează o perioadă puternică, iar fluxurile de turiști depășesc chiar și cele mai optimiste estimări inițiale", a declarat Giannis Oikonomou la un briefing de presă. "Veniturile din turism permit statului să ofere un sprijin suplimentar societății, care este afectată de crize în domeniul energiei și în alte părți, și, de asemenea, ne aduc rezerve valoroase înainte de venirea iernii", a adăugat Oikonomou.

Potrivit oficialului citat de Reuters, sosirile de turiști în aeroporturile din Grecia au ajuns la 3,481 milioane în luna iunie, în creștere cu cu 193% față de 1,190 milioane sosiri în luna iunie a anului trecut și un nivel comparabil cu cel înregistrat în luna iunie 2019.

Grecia, una dintre cele mai populare destinații turistice estivale din Europa, a înregistrat în 2019 un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro.

2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condițiile în care pandemia de COVID a paralizat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul și-a revenit.

La fel ca multe alte state ale Uniunii Europene, Grecia se confruntă cu o creștere semnificativă a facturilor la electricitate, apărută ca urmare a exploziei prețurilor la gazele naturale, în condițiile în care războiul din Ucraina și sancțiunile europene impuse Rusiei au generat îngrijorări cu privire la securitatea livrărilor de gaze.

Până acum, Guvernul de la Atena a cheltuit aproximativ șapte miliard de euro pentru subvenții și alte măsuri de sprijin destinate să ajute gospodăriile, companiile și fermierii să își plătească facturile la electricitate și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
turism