Osetia de Sud, regiune separatistă din Georgia, discută despre aderarea la Rusia

Osetia de Sud, regiune separatistă din Georgia, discută despre aderarea la Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2024

Osetia de Sud, o regiune care s-a despărțit de Georgia și care se autointitulează stat independent, a discutat cu oficialii de la Moscova despre aderarea la Rusia, a declarat șeful parlamentului din Osetia de Sud, agenției ruse de presă RIA, citată de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rusia a recunoscut Osetia de Sud și o altă regiune separatistă, Abhazia, ca state independente în 2008, după ce trupele ruse au respins o încercare georgiană de a prelua controlul în Osetia de Sud, într-un război de cinci zile în 2008, scrie News.ro.

VIDEO - STB scoate pe traseu un tramvai vechi de peste 30 ani, acum refăcut CITEȘTE ȘI VIDEO - STB scoate pe traseu un tramvai vechi de peste 30 ani, acum refăcut

Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria le-au recunoscut și ele ca independente. Dar Occidentul a acuzat Rusia că a anexat efectiv Abhazia și Osetia de Sud, o cincime din teritoriul Georgiei, iar Tbilisi dorește cele două regiuni înapoi.

”Discutăm toate aceste probleme în strânsă coordonare cu Rusia, ținând cont de relațiile și tratatele noastre bilaterale”, a spus Alan Alborov, președintele parlamentului Osetiei de Sud, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea organizării unui referendum privind devenirea unei părți a Rusiei.

”Când vom ajunge la această idee împreună cu Federația Rusă (despre aderarea la Federația Rusă), o vom face”, a Alborov, citat de RIA.

Liderul Osetiei de Sud, susținut de ruși, Alan Gagloev, și-a exprimat anul trecut speranța că regiunea ar putea fi încorporată oficial în Rusia, a spus RIA.

Osetia de Sud s-a desprins de Georgia într-un război din 1991-92, în care au murit câteva mii de oameni, și menține legături strânse cu regiunea vecină rusă, Osetia de Nord.

Majoritatea locuitorilor din Osetia de Sud sunt diferiți din punct de vedere etnic de georgieni și își vorbesc propria limbă, înrudită cu farsi. Aproape toată populația a acceptat pașapoarte rusești. Ei folosesc ca monedă rubla rusă, iar economia este dependentă de Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
osetia de sud
rusia
georgia