Patronul Zara redeschide magazinele din Kiev

Patronul Zara redeschide magazinele din Kiev
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Grupul spaniol Inditex, proprietarul magazinelor Zara, a anunțat că își va redeschide treptat operațiunile comerciale din Ucraina, primul pas urmând să fie făcut marți prin reluarea operațiunilor online, pentru ca miercuri să fie redeschise și cele aproximativ 20 de magazine din zona capitalei Kiev, informează EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

Gigantul spaniol din industria de textile revine astfel pe piața ucraineană, la peste doi ani după ce a decis închiderea magazinelor și anularea operațiunilor de comerț electronic, din cauza războiului izbucnit ca urmare a invaziei militare ruse, scrie Agerpres.

Grecia înăsprește regulile pentru ”viza de aur”: A fost majorată valoarea investiției necesară pentru ca cetățenii non-UE să primească permis de ședere CITEȘTE ȘI Grecia înăsprește regulile pentru ”viza de aur”: A fost majorată valoarea investiției necesară pentru ca cetățenii non-UE să primească permis de ședere

Într-o primă fază la Kiev, și apoi la Lvov, articolele de de îmbrăcăminte din mărcile grupului Inditex vor fi disponibile din nou la vânzare începând din această săptămână, a anunțat anterior și Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Reluarea activităților comerciale ale Inditex în Ucraina va fi „graduală” atât în magazinele fizice, cât și în cele virtuale și va fi adaptată „la nevoile pieței”, reiterează compania.

În ceea ce privește vânzările online, cele șapte mărci Inditex vor relua distribuția comenzilor în același timp cu redeschiderea primelor magazine fizice, iar condițiile de deservire a clienților vor fi anunțate la acel moment pe platformele virtuale ale mărcilor.

Inditex și-a suspendat activitățile comerciale în Ucraina în luna martie 2022, după începerea invaziei ruse și impunerea de sancțiuni de către Occident.

Înainte de invazia rusă, grupul spaniol avea 84 de unități în Ucraina, cu profituri în 2021 (ultimul an înainte de retragere) de 58 de milioane de euro.

Decizia Inditex de a părăsi Ucraina a fost urmată de retragerea și de pe piața rusă. Un an mai târziu, în aprilie 2023, Guvernul președintelui rus Vladimir Putin a aprobat vânzarea afacerilor multinaționalei spaniole din Rusia către grupul Daher (din Emiratele Arabe Unite).

Până la izbucnirea ostilităților din Ucraina, piața rusească era responsabilă pentru 8,5% din profitul operațional al Inditex, și reprezenta o rețea de peste 500 de magazine.

Un purtător de cuvânt de la Inditex a declarat pentru EFE că, odată ce s-a decis întoarcerea în Ucraina, „prioritatea” grupului continuă să fie siguranța angajaților și clienților săi.

Ministrul chinez al Comerțului va merge în Europa pentru a susține cauza vehiculelor electrice CITEȘTE ȘI Ministrul chinez al Comerțului va merge în Europa pentru a susține cauza vehiculelor electrice

Revenirea mărcilor din portofoliul Inditex în Ucraina urmează exemplul altor companii multinaționale care au revenit să opereze în țară, în ciuda faptului că ostilitățile și războiul nu au încetat.

Ministerul ucrainean de Externe a precizat că revenirea Inditex reprezintă „încă un pas” după redeschiderea McDonald’s sau a rivalului H&M, adăugând că revenirea acestor companii pe piața ucraineană va contribui la crearea de locuri de muncă și la consolidarea acesteia.

Pe lângă Zara, Inditex deține și lanțurile de magazine Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius și Oysho.

viewscnt
Afla mai multe despre
kiev
zara