Grupul rus Baltika solicită despăgubiri de 902 milioane de dolari de la subsidiarele Carlsberg

Grupul rus Baltika solicită despăgubiri de 902 milioane de dolari de la subsidiarele Carlsberg
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 apr 2024

Compania rusă Baltika Breweries a dat în judecată patru subsidiare Carlsberg solicitând despăgubiri de 6,24 miliarde de coroane daneze (902,19 milioane de dolari), conform documentelor depuse la un tribunal rusesc, cele două părți luptându-se pentru viitorul celui mai mare producător de bere din Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Din 2022, grupul danez a încercat să își vândă subsidiara Baltika din Rusia, urmând exemplul multor altor companii occidentale care au decis să plece de acolo, după invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, după ce în iunie 2023 grupul a anunțat că a găsit un cumpărător pentru afacerile sale, luna următoare președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat confiscarea temporară a participației deținută de grupul Carlsberg la producătorul rus de bere Baltika.

Victoria’s Secret deschide un nou magazin în București CITEȘTE ȘI Victoria’s Secret deschide un nou magazin în București

Directorul general Jacob Aarup-Andersen declara în iulie: "Nu ai cum să ocolești faptul că ne-au furat afacerile din Rusia și nu avem de gând să îi ajutăm pentru ca să pară ceva legitim". El a explicat că producătorul de bere Carlsberg a întrerupt legătura cu afacerile sale din Rusia și refuză să negocieze un acord cu Guvernul de la Moscova, care ar legitima confiscarea activelor sale rusești, scrie Agerpres.

Grupul danez avea opt fabrici de bere și aproximativ 8.400 de angajați în Rusia, iar în 2022 a decis să deprecieze valoarea Baltika cu 9,9 miliarde de coroane daneze (1,41 miliarde de dolari).

Conform dosarului depus la Tribunalul din Sankt Petersburg, au fost numiți pârâți: Carlsberg Sverige, Carlsberg Deutschland, Carlsberg Breweries și subsidiara rusă a Carlsberg, Hoppy Union. În dosar nu se specifică care sunt despăgubirile solicitate. Precedentele sesiuni ale tribunalului au fost interzise publicului deoarece erau prezentate documente care conțineau secrete comerciale.

Oficialii Carlsberg și Baltika nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informația.

Carlsberg s-a angajat în iulie 2023 să adopte măsuri de protejare a angajaților, activelor și operațiunilor sale din Rusia.

Baltika și Carlsberg au o dispută privind licențele. Subsidiara Carlsberg din Kazahstan a introdus recurs la un tribunal rusesc după ce grupului danez i s-a interzis să vândă marca de bere Baltika a fostului partener din Rusia pe unele piețe internaționale.

Audierea preliminara este programată în 15 mai. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carlsberg
baltika
bere