Peste 1 milion de ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul invaziei ruse

Peste 1 milion de ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul invaziei ruse
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2022

 În total 1,1 milioane de ucraineni s-au întors în țara lor de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, a anunțat purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei, Andrii Demcenko, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"De la această dată (24 februarie), 1,1 milioane dintre concetățenii noștri s-au întors în Ucraina", a afirmat Demcenko în timpul unei conferințe de presă.

Moscova o amenință pe Maia Sandu: Republica Moldova ar putea ajunge la coșul de gunoi al istoriei, dacă nu e mai atentă CITEȘTE ȘI Moscova o amenință pe Maia Sandu: Republica Moldova ar putea ajunge la coșul de gunoi al istoriei, dacă nu e mai atentă

Demcenko nu a precizat în ce proporție aceste persoane sunt ucraineni care au fugit din țară la începutul invaziei sau sunt ucraineni care trăiau în străinătate înainte de război, scrie Agerpres.

El a adăugat că frontierele ucrainene au fost traversate de "aproape cinci milioane de persoane în cele două sensuri".

Cu toate acestea, potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați publicate miercuri, a fost depășit pragul de cinci milioane de ucraineni care au fugit din țara lor.

Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiați atât de mare de la Al Doilea Război Mondial.

Întoarcerea ucrainenilor în țara lor sau la căminele lor se face totuși simțită, astfel încât primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut săptămâna trecută celor care au fost evacuați din capitală - până la jumătate dintre cei 2,8 milioane de locuitori ai capitalei - să nu se întoarcă deocamdată.

Însă mass-media locale estimează că sunt circa 50.000 de persoane se întorc în fiecare zi în capitala ucraineană.

Înainte de război, populația Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și regiunile din est unde secesioniștii pro-ruși au proclamat independența a două așa-zise republici, Donețk și Lugansk.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
refugiati