Peste 500 miliarde dolari în valori mobiliare rusești, înghețate în urma sancțiunilor occidentale

Peste 500 miliarde dolari în valori mobiliare rusești, înghețate în urma sancțiunilor occidentale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 mar 2022

Măsurile menite să izoleze Rusia de sistemul financiar mondial în urma invaziei Ucrainei au înghețat, efectiv, valori mobiliare în valoare de peste 500 de miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul anului trecut, investitorii străini dețineau 62 miliarde de dolari în datorie suverană, două treimi dintre titluri fiind denominate în ruble, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei, citate de MarketWatch. Datoria externă nominală a băncilor și corporațiilor rusești se ridica la 381 miliarde de dolari.

Străinii dețineau acțiuni în companii rusești în valoare de 86 miliarde de dolari, arată Financial Times, care citează datele Bursei din Moscova.

Rezervele BNR au scăzut cu 1,23 miliarde de euro în februarie CITEȘTE ȘI Rezervele BNR au scăzut cu 1,23 miliarde de euro în februarie

SUA și aliații săi occidentali au decis să suspende accesul mai multor bănci rusești la sistemul de plăți SWIFT, iar SUA au interzis orice tranzacție cu banca centrală a Rusiei. Marți, Marea Britanie a anunțat că adaugă Sberbank pe lista entităților sancționate în contextul războiului din Ucraina.

Casele de compensare Euroclear și Clearstream au transmis că iau măsuri pentru a nu mai compensa titlurile de valoare denominate în ruble, în timp ce MSCI a declarat că ar putea scoate Rusia din indicele MSCI Emerging Markets, prin reclasificarea acesteia ca “piață de sine stătătoare”.

JPMorgan a înghețat două fonduri care investesc în Rusia, a relatat anterior The Wall Street Journal.

Măsurile nu au fost doar într-un singur sens - Rusia a blocat plățile către instituțiile din afara țării și a interzis investitorilor străini să vândă activele deținute în țară.

Bloomberg News a relatat că Rusia nu blochează în mod specific rambursarea datoriilor, totuși.

Piața bursieră din Rusia a fost închisă timp de două zile, iar unele burse globale limitează tranzacțiile cu titluri rusești, deși multe companii continuă să fie tranzacționate la Bursa de Valori din Londra.

Gustavo Medeiros, șeful departamentului de cercetare macro la managerul britanic de active Ashmore Group, avertizează asupra riscului apariției unui șoc masiv de lichiditate la nivel global.

"Dacă băncile rusești nu-și pot recupera creanțele sau nu-și pot plăti obligațiile față de restul lumii, sistemul financiar global ar putea suferi unde de șoc legate de evenimente de lichiditate (deoarece tranzacțiile neplătite generează mai multe neplăți), ceea ce ar putea duce la o criză de lichiditate comparabilă cu șocul de lichiditate din martie 2020, sau chiar cu intrarea în incapacitate de plată a Lehman Brothers în 2008", a declarat Medeiros într-o notă pentru clienți.

Cu toate acestea, piețele financiare nu par să evalueze un astfel de scenariu, cel puțin pentru moment.

"Sancțiunile au început să muște de ieri în Rusia, dar impactul în restul lumii a fost remarcabil de blând, probabil pentru că sancțiunile par să decupeze o excepție pentru exporturile de energie ale țării și, prin urmare, este probabil să afecteze restul lumii mai puțin decât se aștepta", comentează Marshall Gittler, șeful departamentului de cercetare în investiții de la BDSwiss Holding.

Principalii indici bursieri americani se depreciau cu până la 0.70% în debutul sesiunii marți, după un declin relativ modest consemnat luni, în prima zi de tranzacționare după anunțarea unui set de măsuri mai dure împotriva Rusiei de către statele vestice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sanctiuni rusia
invazie ucraina
valori mobiliare
actiuni rusesti
datorie suverana
obligatiuni rusia