Rusia contraatacă din nou Occidentul - plănuiește interdicția ”temporară” pentru străini să vândă activele rusești

Rusia contraatacă din nou Occidentul - plănuiește interdicția ”temporară” pentru străini să vândă activele rusești
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 mar 2022

Investitorii străini nu vor mai putea să vândă activele deținute în Rusia, potrivit unei decizii anunțate de premierul rus Mihail Mișustin. Rusia a introdus anterior restricții de capital, dar acum trece într-o nouă fază a măsurilor de răspuns la sancțiunile Occidentale, în condițiile tulburărilor financiare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsura anunțată va fi una temporară, până când situația se va calma, susține Mișustin, citat de agenția rusă TASS.

”În contextul curent al sancțiunilor, antreprenorii străini nu sunt ghidați de factori economici, ci de presiuni politice”, spune Mișustin. ”Sunt sigur că presiunea sancțiunilor va scădea în cele din urmă și că cei care nu și-au întrerupt proiectele în țara noastră, cedând la îndemnul politicienilor străini, vor câștiga”.

Rusia a devenit ținta sancțiunilor Vestice după ce a invadat militar Ucraina. Băncile rusești au fost primit interdicții să mai tranzacționeze în străinătate și în cazul unora activele au fost chiar blocate. S-a decis și ca unele bănci să fie suspendate din sistemul SWIFT, deși lista acestora nu este încă disponibilă. Activele externe ale băncii centrale a Rusiei au fost blocate, astfel încât aceasta nu mai poate utiliza o parte din rezervele de 630 de miliarde de dolari pentru susținerea monedei.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

British Petroleum și Shell au anunțat că își vor vinde afacerile sau participațiile la afacerile din Rusia. Fondul de investiții al Norvegiei a anunțat, de asemenea, că va opri investițiile în Rusia.

Rusia a răspuns prin interzicerea brokerilor să execute ordinele de vânzare a rublelor pentru străini și a închis pentru două zile bursa. Rubla s-a depreciat puternic în ultima săptămână.

Relațiile economice între Vest și Rusia se apropie de minimele istorice întâlnite în timpul Războiului Rece, notează economistul Raiffeisen Gunter Deuber.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Economiștii au avertizat că Rusia va răspunde probabil la sancțiunile europene și că este foarte posibil ca printre măsurile imediate să fie un moratoriu la rambursarea datoriilor externe scadente ale firmelor. Ar putea urma apoi și măsuri care să vizeze diminuarea schimburilor de mărfuri - 41% din importurile rusiei sunt UE, Marea Britanie, Elveția și Norvegia.

Livrările de petrol și gaze au fost ocolite până acum de sancțiunile Vestice. Acestea reprezintă o sursă foarte importantă de venit pentru Rusia și ar fi ultimele care ar putea fi reduse sau întrerupte în cazul escaladării tensiunilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
invazie rusia
sanctiuni rusia
masuri rusia
active rusesti