Polonia cere să subvenționeze centralele pe bază de cărbune dincolo de 2028

Polonia cere să subvenționeze centralele pe bază de cărbune dincolo de 2028
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2024

Polonia va avea nevoie de o extindere a reglementărilor UE care permit subvenționarea centralelor pe bază de cărbune doar până în 2028, deoarece va fi necesară producerea de energie pe bază de cărbune până când va construi prima sa centrală nucleară, în următorul deceniu, a afirmat Maciej Bando, adjunctul ministrului Mediului, într-un interviu acordat Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu am nicio îndoială că centralele pe bază de cărbune vor fi necesare în sistem până când vor în mod natural înlocuite cu centralele nucleare", a declarat Maciej Bando, responsabil cu infrastructura energetică strategică, arată Agerpres.

Presa maghiară: Așa ceva nu s-a mai întâmplat. Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană din cauza Ungariei CITEȘTE ȘI Presa maghiară: Așa ceva nu s-a mai întâmplat. Parlamentul European dă în judecată Comisia Europeană din cauza Ungariei

Polonia este și cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană și totodată se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din producția de electricitate, chiar dacă în ultimii ani a făcut progrese la capitolul producție de energie din surse eoliene și fotovoltaice.

Noul Guvern de la Varșovia vrea să accelereze tranziția spre surse energetice cu emisii reduse de CO2, și intenționează să construiască prima sa mare centrală nucleară până în 2033.

"Un model ideal ar fi să vedem reactoarele nucleare înlocuind centralele pe bază de cărbune, dar aceasta este o perspectivă peste 10 ani" a explicat Bando. Acesta a adăugat că Polonia ar trebui să profite de faptul că și alte state membre UE discută despre sprijinul acordat producției de energie electrică. Germania caută să obțină aprobarea UE pentru planurile sale de a subvenționa centralele pe bază de gaze.

Premierii Poloniei și Cehiei ar fi țipat la Viktor Orban în timpul reuniunii Grupului de la Visegrád. În acest timp, premierul slovac Fico ar fi stat în tăcere CITEȘTE ȘI Premierii Poloniei și Cehiei ar fi țipat la Viktor Orban în timpul reuniunii Grupului de la Visegrád. În acest timp, premierul slovac Fico ar fi stat în tăcere

"Acesta este momentul când toate părțile interesate trebuie să se unească pentru a obține o extindere a acestui termen limită", a declarat oficialul polonez.

Comisia Europeană nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta informația.

Cea mai mare bancă din Rusia a decis cum va da credite întreprinderilor: Cu inteligența artificială CITEȘTE ȘI Cea mai mare bancă din Rusia a decis cum va da credite întreprinderilor: Cu inteligența artificială

Polonia nu are nevoie să-și extindă planificatul terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Gdansk înainte de 2030, pe fondul cererii mai scăzute pentru combustibil, a apreciat Bando. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
ins