Polonia crește nivelul de alertă al armatei și ia în considerare declanșarea Articolului 4 din Tratatul NATO

Polonia crește nivelul de alertă al armatei și ia în considerare declanșarea Articolului 4 din Tratatul NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2022

Guvernul polonez a decis, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Națională, să ridice nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia ce a avut loc într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina, incident în urma căruia au murit două persoane, informează „The Guardian”. Vezi mai jos ce presupune activarea acestui articol.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat, marți seara, într-un briefing de presă, că guvernul de la Varșovia ia în considerare să ceară declanșarea Articolul 4 din Tratatul NATO, care ar însemna că va fi convocată o reuniune a membrilor NATO întrucât „integritatea teritorială, independența politică sau securitatea” acestora a fost amenințată, arată news.ro.

ULTIMA ORĂ Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Care este cauza CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Care este cauza

Purtătorul de cuvânt a confirmat că există două victime în urma unei explozii care s-a produs într-un sat din apropierea graniței cu Ucraina, dar a evitat să spună că explozia ar fi fost provocată de două rachete care ar fi venit dinspre estul graniței.

Guvernul de la București arată că, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor rusești pe teritoriul Poloniei.

”Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, anunță Guvernul.

ULTIMA ORĂ Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Care este cauza CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Întreruperi masive de curent în Republica Moldova. Care este cauza

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete rusești care au căzut pe teritoriul acestei țări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane.

Exploziile ar fi avut loc la granița Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marți, Ucraina, inclusiv la Liov, oraș aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

ULTIMA ORĂ Datele ultimei rectificări bugetare din an: Deficitul scade procentual în PIB, dar se menține la 80 mild. lei. Ce ministere primesc bani în plus și de unde se taie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datele ultimei rectificări bugetare din an: Deficitul scade procentual în PIB, dar se menține la 80 mild. lei. Ce ministere primesc bani în plus și de unde se taie

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea națională.

În același timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informații neconfirmate.

Activarea Articolului 4 din Tratatul NATO de către Polonia ar duce la consultări oficiale ale aliaților. Articolul acoperă scenariul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă, dar nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acționa.

Articolul 4 din tratatul NATO acoperă scenariul în care un stat membru se simte amenințat de o altă țară sau de o organizație teroristă.

Clauza din tratat prevede: "Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea uneia dintre părți este amenințată".

Cele 30 de state membre încep apoi consultări oficiale la cererea membrului amenințat. Discuțiile analizează dacă există o amenințare și cum să o contracareze, iar deciziile sunt luate în unanimitate.

Cu toate acestea, articolul 4 nu înseamnă că vor exista presiuni directe pentru a acționa.

Acest mecanism de consultare a fost declanșat de mai multe ori în istoria NATO. Un exemplu este cel de acum un an, când soldați turci au fost uciși într-un atac dinspre Siria.

În acel caz, NATO a decis să se consulte, dar nu a luat nicio măsură.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
rachete
rusia
guvern
românia
bucurești
pregătiți