Polonia depune plângere la CJUE împotriva directivei drepturilor de autor

Polonia depune plângere la CJUE împotriva directivei drepturilor de autor

Konrad Szymanski.

scris 25 mai 2019

Polonia a depus vineri o plângere, în justiția europeană, împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunțat adjunctul ministrului de Externe Konrad Szymanski, relatează AFP.

”Polonia a decis să depună în această (vineri) dimineața, la Curtea de Justiție a Uniunii Eurpene (CJUE), o plângere cu privire la adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a directivei cu privire la drepturile de autor pe Internet”, a anunțat la televiziunea publică TVP Info Konrad Szymanski, scrie News.ro.

CONFIRMARE De astăzi, startup-ul american Lime, evaluat la peste 10 miliarde de dolari, intră în România cu trotinete CITEȘTE ȘI CONFIRMARE De astăzi, startup-ul american Lime, evaluat la peste 10 miliarde de dolari, intră în România cu trotinete

”Noi vedem în acest text, în acest moment puțin clar, o amenințare importantă la adresa libertății de exprimare și mai ales la adresa libertății de exprimare pe Internet”, a subliniat el.

În opinia sa, textul ar putea conduce la ”adoptarea unor reglementări similare unei cenzuri preventive”.

Controversata reformă a drepturilor de autor a fost adoptată în urma unei bătălii crâncene, timp de doi ani, între mari grupuri de presă și artiști favorabili textului, pe de o parte, și giganți în domeniul online și apărători ai libertății Internetului, pe de altă parte, îngrijorați de consecințele acesteia.

Polonia a fost unul dintre cele șase state care s-au opus reformei la vot.

Una dintre dispozițiile-far ale directivei face platformele juridic responsabile de conținuturi, obligându-le să se asigure că ele respectă dreptul de autor.

Altă dispoziție crează un ”drept vecin” pentru editorii de presă, menit să le permită o remunerare mai bună la reutilizarea online a producției lor de către agregatori ca Google News.

Guvernului conservator polonez face acest anunț cu două zile înaintea alegerilor europene.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
polonia
cjue