Polonia intenționează să fixeze o dată la care va înceta producția de electricitate pe bază de cărbune

Polonia intenționează să fixeze o dată la care va înceta producția de electricitate pe bază de cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 ian 2024

Polonia intenționează să fixeze o dată la care va înceta să mai producă electricitate pe bază de cărbune, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul Mediului, Urszula Zielinska, o schimbare radicală de poziție față de abordarea precedentului Guvern de la Varșovia referitoare la schimbările climatice, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Polonia este și cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană și totodată se bazează pe cărbune pentru aproximativ 70% din producția de electricitate, chiar dacă în ultimii ani a făcut progrese la capitolul producție de energie din surse eoliene și fotovoltaice. otrivit Agerpres.

Ungurii vin în România să-și alimenteze autoturismele CITEȘTE ȘI Ungurii vin în România să-și alimenteze autoturismele

Alegerile generale din luna octombrie 2023 au pus capăt unei perioade de opt ani de conducere a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), ducând la formarea unui guvern de coaliție, care potrivit secretarului de stat Urszula Zielinska vrea să își majoreze eforturile în domeniul protejării mediului, stabilind inclusiv o dată la care ar urma să înceteze producția de electricitate pe bază de cărbune.

"Doar dacă vom avea o dată finală vom putea face planuri și numai cu o dată finală industria își poate pune la punct propriile sale planuri, la fel ca și oamenii. Așa că, bineînțeles, vom analiza stabilirea unei date finale", a declarat Urszula Zielinska la o întâlnire cu jurnaliștii care a avut loc la Bruxelles.

Precedentul Guvern de la Varșovia a ajuns la un acord cu sindicatele minerilor pentru a continua mineritul de cărbune până în 2049. Însă cercetătorii avertizează că vor fi nevoie de reduceri semnificative ale emisiilor generate de pe urma arderii de cărbune, încă din acest deceniu, pentru a evita schimbări climatice severe. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat toate țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) să elimine cărbunele până în 2030.

Zielinska, care a fost numit în funcție în luna decembrie 2023, a precizat că noul Guvern de la Varșovia revizuiește planurile Poloniei în domeniile climei și energiei și a adăugat că orice modificări vor fi adoptate vor include sprijin pentru muncitorii și industriile afectate.

"Totul este revizuit în vederea accelerării eforturilor dar și pentru a-i asigura pe oamenii care ar putea să fie cei mai afectați, la fel și industriile, pentru a ne asigura că industriile vor reuși să facă o tranziție lină spre noile activități verzi", a spus Zielinska.

Aceste comentarii reprezintă o modificare semnificativă a punctului de vedere al Poloniei, care s-a opus anumitor măsuri de mediu lansate de Uniunea Europeană. De exemplu, anul trecut, Varșovia a dat în judecată Comisia Europeană, în încercarea de a anula politicile climatice ale UE, inclusiv un embargo referitor la comercializarea de noi automobile echipate cu motoare pe combustie din 2035.

Zielinska a mai spus luni că autoritățile de la Varșovia sunt de asemenea pregătite să adopte o țintă pentru ca UE să își reducă emisiile cu 90% până în 2040 și vor milita pentru a se asigura că va fi abordat și impactul asupra societății.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
carbune