Polonia își închide un important punct de trecere a frontierei cu Belarus

Polonia își închide un important punct de trecere a frontierei cu Belarus
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2023

Polonia va închide un punct-cheie de trecere a frontierei cu Belarus până la noi ordine, a declarat ministrul polonez de interne, marcând o nouă deteriorare a relațiilor dintre Varșovia și Minsk, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În interesul major al securității statului, am decis să suspend până la noi ordine, începând din 10 februarie a.c., de la ora 12:00, traficul pe la punctul de trecere a frontierei polono-belaruse de la Bobrowniki", a anunțat ministrul Mariusz Kaminski pe Twitter.

Rusia ar putea introduce o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor CITEȘTE ȘI Rusia ar putea introduce o taxă pe profiturile excepționale ale companiilor

Bobrowniki, la peste 200 km nord-est de Varșovia, este unul dintre principalele puncte de trecere între Polonia și Belarus, scrie News.ro.

Anton Bicikovski, purtător de cuvânt al serviciului frontierelor de stat din Belarus, a declarat că această decizie este nejustificată și ar putea cauza aglomerarea celorlalte puncte de trecere, a relatat agenția de știri rusă TASS.

Bicikovski a declarat pentru canalul STV din Belarus că doar două dintre cele șase posturi de frontieră principale vor mai fi operaționale, ceea ce, potrivit acestuia, va afecta camionagii și cetățenii.

"Partea belarusă nu vede motive obiective pentru a lua o astfel de decizie, având în vedere că nu există nicio amenințare de pe teritoriul Belarusului", a declarat acesta, citat de TASS.

Relațiile deja încordare dintre Polonia și Belarus au fost tensionate și mai mult miercuri, când un jurnalist de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare de un tribunal din Belarus, într-un proces despre care Varșovia spune că a fost motivat politic.

Andrzej Poczobut a fost condamnat pentru "instigare la ură împotriva grupurilor religioase și naționale și reabilitare a nazismului", după ce a fost arestat în martie 2021.

Kaminski a spus că, în urma încarcerării jurnalistului Andrzej Poczobut, va solicita ca și alte persoane care au legătură cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko să fie adăugate pe lista de sancțiuni.

Google va cenzura imaginile explicite din căutări CITEȘTE ȘI Google va cenzura imaginile explicite din căutări

Între timp, însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Varșovia a fost convocat la Ministerul polonez de Externe.

Polonia a devenit un refugiu important pentru opozanții lui Lukașenko, iar Varșovia este unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia, care s-a aliat cu Belarus, a invadat țara în februarie anul trecut. Rusia a folosit Belarusul ca punct de sprijin pentru lansarea invaziei sale, în cele din urmă eșuate, asupra capitalei ucrainene Kiev.

În 2021, Polonia și Uniunea Europeană au acuzat Belarusul că a pus la cale o criză a migranților la granițele sale, acuzație pe care Minskul o neagă. Mai recent, Polonia a condamnat vandalizarea mormintelor poloneze din Belarus.

Mii de persoane de origine poloneză trăiesc în Belarus, având în vedere că vestul țării a fost teritoriu polonez până când granițele au fost redesenate după cel de-al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
belarus
frontiera