Polonia: Judecătorii Curții Supreme consideră drept neconstituționale noile modificări legislative din sistemul judiciar

Polonia: Judecătorii Curții Supreme consideră drept neconstituționale noile modificări legislative din sistemul judiciar
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 ian 2018

Judecătorii Curții Supreme poloneze au decis, marți, că sunt neconstituționale schimbările din sistemul judiciar introduse de partidul conservator naționalist aflat la putere în Polonia, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile legi în vigoare privind Curtea Supremă, Consiliul Național al Magistraturii și tribunalele au fost "pregătite ca încălcare a regulilor fundamentale de creare a legilor", potrivit unei declarații adoptate de Adunarea Generală a Judecătorilor Curții Supreme. 69 de judecători au aprobat declarația, trei s-au opus si trei s-au abținut.

Noile dispoziții "contrazic normele Constituției Republicii poloneze, încalcă principiul separării puterilor, independența judecătorilor și inamovibilitatea judecătorilor", se arată în textul publicat pe site-ul Curții Supreme.

Digi își amână intrarea pe piața de telefonie mobilă din Ungaria CITEȘTE ȘI Digi își amână intrarea pe piața de telefonie mobilă din Ungaria

Noua lege - aprobată în decembrie de președintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curții, printre care președintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunțat o "lovitură de forță" contra instituției sale.

Vineri, președintele Consiliului Național al Magistraturii (KRS) Dariusz Zawistowski a decis să demisioneze "în semn de protest" față de controversata reformă a sistemului judiciar din Polonia.

Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varșovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

La 20 decembrie, Comisia Europeană a declanșat împotriva Poloniei o procedură care poate ajunge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
sistem judiciar