Polonia sfidează CJUE și anunță că activitatea minei Turow nu va fi oprită

Polonia sfidează CJUE și anunță că activitatea minei Turow nu va fi oprită
scris 21 sep 2021

Exploatarea la suprafață a lignitului de la mina Turow și operarea centralei energetice vor continua, în pofida deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de a cere Poloniei să plătească penalități pentru că menține activitățile în desfășurare, a anunțat marți premierul polonez Mateusz Morawiecki, transmite Reuters.

"Decizia este total greșită, nu intenționăm să oprim operațiunile de la mina Turow și de la centrala energetică", a declarat oficialul polonez.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

CJUE a decis luni că Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalități de 500.000 euro (585.550 dolari) pe zi pentru încălcarea unei decizii anterioare privind oprirea exploatării minei de cărbune de la Turow.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de granița cu Republica Cehă, cât și de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deține și operează mina, intenționează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 și să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătrați, scrie Agerpres.

Potrivit autorităților cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare și periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

CJUE a decis în mai că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă și ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunțate de Praga.

Slovenia impune vaccinarea obligatorie pentru toți angajații din sectorul public CITEȘTE ȘI Slovenia impune vaccinarea obligatorie pentru toți angajații din sectorul public

CJUE a admis luni solicitarea Republicii Cehe de oprire temporară a operațiunilor la Tulow, până la un verdict final. De asemenea, Polonia va trebui să plătească penalități de 500.000 euro pe zi, deși inițial Praga ceruse cinci milioane de euro pe zi.

Conform deciziei CJUE: "Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalități de 500.000 euro pe zi deoarece nu a oprit extracția lignitului la mina Turow. O astfel de măsură este necesară pentru a întări eficiența măsurilor interimare decise în 21 mai și de a descuraja un stat membru să întârzie respectarea deciziilor". 

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
turow