Polonia va majora importurile de cărbune și va introduce noi tipuri de subvenții

Polonia va majora importurile de cărbune și va introduce noi tipuri de subvenții
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2022

Polonia va introduce noi tipuri de subvenții în domeniul cărbunelui pentru consumatori și va majora importurile, pentru a se asigura că va avea suficient combustibil în sezonul rece, pe fondul creșterii prețurilor și a problemelor din Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Polonia, statul cel mai dependent de cărbune din blocul comunitar, a interzis în aprilie importurile de cărbune din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

VIDEO România a fost scoasă de SUA de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane CITEȘTE ȘI VIDEO România a fost scoasă de SUA de pe lista de supraveghere privind traficul de persoane

Luna aceasta, cea mai mare economie din Europa Centrală și de Est a introdus subvenții pentru a menține prețurile pentru cumpărătorii care achiziționează cantități reduse la nivelul de anul trecut, dar retailerii sunt reticenți să participe la schemă deoarece plățile nu compensează creșterea prețurilor pe piață.

"Nu există interes din partea companiilor private pentru a participa la sistemul de subvenții, prin urmare lucrăm la noi soluții pentru a compensa prețul ridicat al cărbunelui pentru consumatori", a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller.

Acesta a adăugat că noile măsuri ar putea fi adoptate marți.

În urma unei decizii neobișnuite, premierul Mateusz Morawiecki a ordonat companiilor de stat să importe 4,5 milioane de tone de cărbune până la finalul lunii octombrie, pentru a furniza combustibil gospodăriilor, în urma deficitului cauzat de sancțiunile impuse Rusiei.

În mod obișnuit, importurile de cărbune din Rusia erau folosite de gospodării și de termocentralele din orașele mai mici.

În 2021, Polonia a importat peste opt milioane de tone de cărbune din Rusia, dar, din cauza scăderii producției interne, deficitul țării se ridică la 11 milioane de tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
carbune