Presa de stat poloneză intră în procedură de lichidare, în timp ce se ascute lupta politică pentru controlul mass-media

Presa de stat poloneză intră în procedură de lichidare, în timp ce se ascute lupta politică pentru controlul mass-media
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2023

Noul ministru polonez al culturii, Bartlomiej Sienkiewicz, a anunțat că a decis intrarea televiziunii publice, a radioului și agenției naționale de presă PAP în procedură de lichidare pentru a „asigura funcționarea și restructurarea” acestor instituții media, transmite France Presse, în contextul luptei politice între fosta și actuala putere de la Varșovia asupra controlului presei de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Ca urmare a deciziei președintelui Republicii Polonia de a suspenda finanțarea presei publice, am decis să plasez în lichidare companiile Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA și Polska Agencja Prasowa SA”, a anunțat ministrul polonez al culturii într-o postare pe rețeaua socială X, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

GALERIE FOTO Ministerul Economiei: Ferma Dacilor a încercat clasificarea unor spații categoria 3 stele, dar nu a întrunit condițiile necesare A funcționat fără clasificare, fiind sancționată CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Ministerul Economiei: Ferma Dacilor a încercat clasificarea unor spații categoria 3 stele, dar nu a întrunit condițiile necesare A funcționat fără clasificare, fiind sancționată

„În situația actuală, această acțiune va asigura continuitatea operațională a acestor companii, implementarea restructurărilor necesare și prevenirea concedierii angajaților companiilor menționate mai sus”, mai afirmă același ministru, adăugând că proprietarul acestor societăți, statul polonez, poate retrage oricând decizia de intrare a lor în procedura de lichidare.

Imediat după instalare, noul guvern polonez condus de premierul liberal pro-european Donald Tusk a schimbat conducerile televiziunii publice, radioului public și agenției de presă PAP, pe care le-a acuzat că au susținut fostul guvern conservator al Partidului Lege și Justiție (PiS), trecut în opoziție după alegerile legislative din 15 octombrie.

Președintele polonez Andrzej Duda, susținător al fostului guvern, a acuzat executivul lui Tusk că a procedat ilegal, neconstituțional și că a încălcat principiile democratice prin demiterea conducerilor instituțiilor mass-media de stat, prin urmare șeful statului a blocat prin veto un proiect de lege al actualului guvern asupra bugetului pentru anul viitor, proiect ce includea și finanțarea mass-media.

Mai devreme miercuri, un jurnalist apropiat Partidului Lege și Justiție a revendicat preluarea postului de director al televiziunii publice. Potrivit acestui jurnalist, Pawel Adamczyk, Consiliul Național pentru Mass-Media l-ar fi selectat să ocupe acest post.

„Prin preluarea postului, mă angajez să fac totul pentru a restabili legalitatea în televiziune, să sancționez vinovații și să reiau transmiterea tuturor programelor”, a afirmat Pawel Adamczyk.

Deputați ai Partidului Lege și Justiție ocupă de mai multe zile birourile televiziunii publice și ale agenției de presă PAP, într-o acțiune de contestarea a noilor conduceri. După instalarea conducerii numite de noul guvern, postul public de știri al televiziunii poloneze TVP și-a sistat emisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
presa
polonia