Președintele ceh Milos Zeman, internat la terapie intensivă

Președintele ceh Milos Zeman, internat la terapie intensivă
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2021

Președintele ceh Milos Zeman se află sub tratament la unitatea de terapie intensivă a unui spital militar din Praga, a anunțat directorul acestui spital, după ce în cursul dimineții de duminică șeful statului a fost internat de urgență, relatează agențiile internaționale de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Directorul spitalului militar central din Praga a declarat că Zeman este tratat pentru complicațiile survenite în urma unei afecțiuni cunoscute, dar a refuzat să precizeze diagnosticul. ''Nu am autorizație din partea președintelui să comunic diagnosticul'', a declarat directorul spitalului. Este cunoscut însă cu președintele ceh, în vârstă de 77 de ani, suferă de mai multe afecțiuni, printre care și o neuropatie diabetică din cauza căreia este nevoit să de deplaseze într-un scaun rulant, scrie Agerpres.

Alexandru Rafila: În perioada următoare este puțin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze COVID-19 CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila: În perioada următoare este puțin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze COVID-19

Spitalizarea sa survine a doua zi după alegerile legislative, încheiate cu înfrângerea partidului ANO al premierului în exercițiu Andrej Babis, în pofida previziunilor dinaintea scrutinului care-l dădeau pe acesta câștigător. Înainte să fie transportat la spital, Zeman a avut o scurtă discuție cu Babis.

Șeful statului este cel care desemnează premierul după alegeri, iar spitalizarea sa ar putea complica evoluțiile post-electorale. Dacă postul de președinte devine vacant, prerogativele acestuia sunt preluate de președintele Camerei Deputaților.

Zeman, un politician social-democrat, a dat de înțeles înaintea alegerilor că dorește să-l desemneze premier tot pe vechiul său aliat Babis, deși partidul acestuia a încheiat alegerile pe poziția a doua și o alianță de centru-dreapta clasată pe primul loc poate forma o majoritate cu alte două formațiuni.

Conform rezultatelor cvasi-finale, această alianță de centru-dreapta alcătuită din Partidul Democratic Civic TOP 09 și Uniunea Creștin-Democrată a obținut 27,78% din voturi, asigurându-și 72 de mandate în legislativ, în timp ce ANO are 27,14% și 71 de mandate. Împreună cu Partidului Piraților (antisistem) și cu mișcarea centristă a Primarilor și Independenților (STAN), respectiva alianță poate forma o coaliție care să dețină 108 din cele 200 de mandate în legislativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
milos zeman
cehia