Președintele Turciei l-a concediat pe guvernatorul Băncii Centrale în urma deprecierii lirei

Președintele Turciei l-a concediat pe guvernatorul Băncii Centrale în urma deprecierii lirei
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2020

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, l-a demis sâmbătă pe guvernatorul Băncii Centrale, Murat Uysal, și l-a înlocuit cu fostul ministru de Finanțe Naci Agbal, după ce lira s-a depreciat în ultimele săptămâni, transmit Reuters și DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia a fost anunțată într-un decret oficial publicat în Jurnalul Oficial dar fără a se preciza motivul înlocuirii guvernatorul Băncii Centrale a Turciei (CBRT), scrie Agerpres.

 Ungaria va începe să primească anumite cantități de vaccin rusesc pentru noul coronavirus în decembrie CITEȘTE ȘI Ungaria va începe să primească anumite cantități de vaccin rusesc pentru noul coronavirus în decembrie

Vineri dimineața, moneda Turciei s-a depreciat cu 1,7% și se tranzacționa la 8,56 lire/USD, un nou nivel scăzut record, chiar dacă dolarul american a coborât joi la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani în raport cu yuanul chinez și s-a depreciat și în raport cu alte monede asiatice, pe măsură ce candidatul democrat la alegerile prezidențiale americane, Joe Biden, și-a majorat avantajul față de rivalul său, președintele Donald Trump.

Legăturile bilaterale ale Turciei ar putea fi afectate dacă democratul Joe Biden continuă să câștige teren și să devină președintele SUA, ceea ce ar pori presiunile asupra lirei turcești. În ultimele două săptămâni moneda Turciei s-a depreciat cu aproape 10% iar de la începutul anului cu aproximativ 30%. Este cea mai slabă performanță în rândul monedelor din țările emergente.

Uysal, fost viceguvernator al CBRT, a fost numit la conducerea instituției în iulie 2019, după ce Erdogan l-a demis pe predecesorul său, Murat Cetinkaya, pentru că a refuzat să reducă ratele dobânzilor, pentru a sprijini economia.

viewscnt
Afla mai multe despre
tayyip erdogan