Primarul din Istanbul, văzut ca un potențial contracandidat al lui Erdogan, a fost condamnat la închisoare

Primarul din Istanbul, văzut ca un potențial contracandidat al lui Erdogan, a fost condamnat la închisoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2022

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziției turce, a fost condamnat la doi ani și șapte luni de închisoare pentru "insultarea" oficialilor turci, informează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Primarul în vârstă de 52 de ani era văzut ca un potențial contracandidat al președintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale din iunie 2023, scrie News.ro.

VIDEO Tranzacție - Proprietarul clubului Universitatea Craiova a vândut o companie agricolă către unul dintre cei mai mari latifundiari din Bulgaria, care a reclamat presiuni \ CITEȘTE ȘI VIDEO Tranzacție - Proprietarul clubului Universitatea Craiova a vândut o companie agricolă către unul dintre cei mai mari latifundiari din Bulgaria, care a reclamat presiuni "de tip mafiot"

Sentința primită prevede și faptul că nu mai are dreptul de a deține o funcție publică.

El ar fi insultat funcționari publici într-un discurs pe care l-a ținut după ce a câștigat alegerile municipale din 2019 din Istanbul.

Înaintea verdictului, câteva mii de susținători de-ai lui Imamoglu s-au adunat în fața sediului Primăriei din partea europeană a orașului, după un apel al edilului pe Twitter. "Adevăr, lege, justiție", au scandat ei.

De cealaltă parte a Bosforului, în partea asiatică a orașului cu 17 milioane de locuitori, poliția antirevoltă a fost amplasată în fața tribunalului, deși Imamoglu și-a continuat activitatea ca de obicei, respingând procedurile judiciare.

Sentința pronunțată - care poate fi atacată în apel - vine cu doar șase luni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, în care Imamoglu a fost prezentat ca un potențial adversar redutabil al lui Erdogan. Principalul candidat al opoziției la președinție nu a fost încă ales.

Imamoglu, reprezentant al Partidului Republican al Poporului (CHP), de opoziție, a fost judecat pentru un discurs în care a spus că cei care au anulat votul inițial din alegerile locale din 2019 - în care îl învinsese la limită pe  candidatul Partidului AK al lui Erdogan - au fost "niște proști". Imamoglu spune că acea remarcă a fost un răspuns la adresa ministrului de interne Suleyman Soylu, pentru că și acesta folosise același limbaj împotriva sa.

După ce rezultatele inițiale au fost anulate, Imamoglu a câștigat confortabil votul repetat pentru Primărie, punând capăt, în cel mai mare oraș din Turcia, celor 25 de ani de guvernare exercitată de AKP și de precursorul său islamist. Erdogan, la rândul său, a fost primar al Istanbulului, funcție care l-a propulsat apoi în prim-planul politicii din Turcia, fiind mai întâi premier și apoi un președinte din ce în ce mai autoritar.

Rezultatul alegerilor de anul viitor depinde, spun experții, de capacitatea CHP și a altor partide din opoziție de a-și uni forțele în jurul unui singur candidat care să îi pună probleme lui Erdogan și partidului său, AKP, care guvernează Turcia de două decenii.

Judecarea apelului și soluționarea definitivă a cazului lui Imamoglu s-ar putea prelungi dincolo de alegerile prevăzute pentru iunie 2023

"Hotărârea va fi definitivă doar după ce instanța superioară va decide dacă menține sau nu hotărârea. În aceste circumstanțe, ar fi greșit să spunem că interdicția politică este în vigoare", a declarat pentru Reuters, după pronunțarea hotărârii, Timucin Koprulu, profesor de drept penal la Universitatea Atilim din Ankara.

Sezgin Tanrıkulu, un parlamentar CHP, a declarat că decizia instanței a fost "mai degrabă politică decât legală".

viewscnt
Afla mai multe despre
istanbul
primar
erdogan