Guvernul ceh propune plafonarea prețului energiei pentru marile companii

Guvernul ceh propune plafonarea prețului energiei pentru marile companii
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2022

Guvernul ceh va discuta plafonarea prețurilor electricității și gazelor naturale pentru marile companii, la același nivel ca prețurile pentru gospodării și firmele mai mici, care sunt deja în vigoare, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Jozef Sikela, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul va fi stabilit la cinci coroane cehe (0,2192 dolari) per kilowatt/oră (KWh) de electricitate, și 2,5 coroane cehe pentru kilowatt/oră de gaze naturale, și se va aplica la 80% din consumul anterior, pentru a încuraja economisirea, scrie Agerpres.

Producția internă de energie a scăzut CITEȘTE ȘI Producția internă de energie a scăzut

Săptămâna trecută, premierul ceh Petr Fiala declara că deciziile UE au eliminat obstacolele în acordarea ajutoarelor pentru firmele mai mari.

"Astăzi este posibil să realizăm pentru marile companii o plafonare a prețului care nu era posibilă înainte", a declarat Fiala, pentru postul de televiziune CNN Prima News.

Luna trecută, Guvernul ceh a aprobat plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate, pentru a putea finanța măsurile destinate reducerii poverii prețurilor mari asupra gospodăriilor și companiilor.

Plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate se va adăuga taxei pe veniturile excepționale impuse firmelor din energie și celor mai mari bănci, astfel încât anul viitor vor fi strânse la buget sume de cel puțin 100 de miliarde de coroane (4,12 miliarde de dolari). Sumele vor finanța programele de compensare pentru utilizatorii de electricitate afectați de creșterea prețurilor, după invazia rusească din Ucraina.

Plafonul de preț din Cehia se bazează pe acordul convenit la nivelul Uniunii Europene, care limitează veniturile producătorilor de electricitate la 180 de euro pentru un Megawatt/oră, acord care permite statelor membre să modifice această cifră pentru fiecare centrală în funcție de tipul de combustibil pe care îl utilizează.

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
cehia