Primul interviu acordat de tânăra din Republica Moldova arestată pentru spionaj în favoarea României; ea respinge acuzațiile aduse de Moscova

Primul interviu acordat de tânăra din Republica Moldova arestată pentru spionaj în favoarea României; ea respinge acuzațiile aduse de Moscova
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2018

Karina Țurcan, tânăra din Republica Moldova acuzată de spionaj în favoarea României, a acordat primul interviu după arestarea sa, la Moscova, și spune că nu a avut acces la secrete ale statului rus și că speră să aibă parte de un proces deschis, scrie deschide.md.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat portalului meduza.io, iar tânăra respinge toate acuzațiile care i se aduc, scrie News.ro.

"Nu văd motive ca procesul meu să fie unul închis, iar articolul din Codul penal care mi se incriminează (spionaj) nu poate fi motiv ca procesul să fie unul închis. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăția mea va fi vizibilă”, a spus Țurcan.

Rusia interzice importurile de fructe din Serbia și Macedonia CITEȘTE ȘI Rusia interzice importurile de fructe din Serbia și Macedonia

Conducerea Inter RAO a refuzat să comenteze informația privind accesul Karinei Țurcan la informații clasificate. Femeia a subliniat că serviciile secrete ruse nu i-au prezentat dovezi precum că ea ar fi colaborat cu serviciile de informații ale altor state.

"Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui și când am transmis (n.r. - informații). De aceea, eu consider că ceea ce ancheta numește dovezi sunt falsuri fabricate. Eu altă explicație nu găsesc”, a menționat Karina Țurcan.

Ea mai spune că la mijloc ar putea fi presiuni asupra activității sale cu "parteneri incomozi” și din cauza unor "misiuni” despre care nu a vrut să spună nimic. Aceasta a spus că și anterior au fost presiuni și avertizări din partea unor persoane.

Karina Țurcan a mai spus că din 2016 este doar cetățean al Federației Ruse întrucât în acel an a refuzat cetățenia Republicii Moldova.

Această declarație vine în contradicție cu afirmațiile Ambasadei României la Moscova, care la 20 iunie a confirmat cetățenia română a Karinei Țurcan, fost manager al Inter RAO.

Tânăra, membră a Consiliului de Administrație al companiei Inter Rao, a fost arestată în Rusia la jumătatea lunii iunie, fiind acuzată de spionaj în favoarea României. Recent, o instanță din Moscova i-a prelungit mandatul de arest până la 15 noiembrie.

Presa rusă a scris că Țurcan ar fi transmis României informații despre asigurarea cu energie electrică a Crimeii și a regiunilor separatiste din Donbas. Ulterior s-a scris că Țurcan ar fi colaborat și cu Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău.

Compania Inter Rao deține cea mai mare centrală termoelectrică din Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
karina turcan
spionaj