Lira turcească scade cu peste 20% față de dolar, după ce Trump a anunțat dublarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din Turcia. Erdogan cere conaționalilor să își transforme economiile din euro și dolari în liră. "Poporul și Allah sunt cu noi"

Lira turcească scade cu peste 20% față de dolar, după ce Trump a anunțat dublarea tarifelor la importurile de oțel și aluminiu din Turcia. Erdogan cere conaționalilor să își transforme economiile din euro și dolari în liră. "Poporul și Allah sunt cu noi"
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 10 aug 2018

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat, vineri, că a autorizat dublarea tarifelor existente pentru importurile de oțel și aluminiu din Turcia, informație care a precipitat deprecierea lirei turcești cu peste 20% față de dolarul american. De cealaltă parte, șeful statului turc le-a cerut cetățenilor să își schimbe aurul și dolarii în lire.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

“Tocmai am autorizat dublarea tarifelor la oțel și aluminiu pentru Turcia, în condițiile în care moneda lor, lira turcească, pierde teren rapid în fața dolarului nostru puternic. (Tarifele) vor fi de acum de 20% la aluminiu și de 50% la oțel. Relațiile noastre cu Turcia nu sunt bune la acest moment!” a scris Trump pe Twitter, chiar în timp ce omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, susținea primul său discurs de la declanșarea unui nou val de vânzări de active turce pe piețele financiare.

Erdogan le-a cerut cetățenilor să își schimbe aurul și valuta în lire pentru a sprijini moneda națională.

Lira turcească continuă picajul și depășește pragul de 6 unități/dolar pentru prima dată în istorie. Euro și lira sterlină scad la minimul ultimului an CITEȘTE ȘI Lira turcească continuă picajul și depășește pragul de 6 unități/dolar pentru prima dată în istorie. Euro și lira sterlină scad la minimul ultimului an

“Dacă e cineva care are dolari sau aur la saltea, să îi schimbe în lire la bănci. Aceasta este o luptă națională și acesta va fi răspunsul dat de popor celor care au declanșat un război economic împotriva noastră. Poporul și Allah sunt cu noi”, le-a spus Erdogan cetățenilor prezenți la discurs, citat de Reuters.

Lira turcească, care, în jurul orei 13:00, pierdea circa 7% din valoare în fața dolarului, și-a accelerat declinul la peste 20% după declarațiile lui Erdogan și după anunțul privind dublarea tarifelor pentru exporturile de oțel și aluminiu din Turcia către SUA.

Moneda turcă s-a depreciat până la un nou minim record, de 6,6565 unități pentru un dolar, în scădere cu 20,10% comparativ cu prețul de la închiderea de joi. În jurul orei 16:50 (ora României), un dolar cumpăra 6,5974 lire.

Acțiunile producătorilor turci de oțel Kardemir și Erdemir se prăbușeau cu 8%, respectiv 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
recep erdogan
otel
aluminiu
tarife
lire turcesti
cotatii