Putin apelează acum la...delfini

Putin apelează acum la...delfini
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 apr 2022

Două țarcuri pentru delfini au fost mutate la baza navală din Sevastopol, potrivit evaluării Institutului Naval al SUA, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit imaginilor din satelit, cele două țarcuri au fost aduse în baza navală rusă în februarie, la începutul invaziei ruse în Ucraina. Delfinii ar putea fi folosiți pentru a detecta atacuri subacvatice, arată Digi 24.

Rusia antrenează de multă vreme delfini în scopuri militare, folosindu-i pentru a recupera obiecte sau a descuraja scafandrii inamici.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în punctul sudic al Crimeei, pe care Moscova a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014. Conform analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși în afara razei rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacurile submarine.

Și Ucraina a antrenat delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în perioada sovietică. În timpul războiului rece, atât SUA, cât și URSS au dezvoltat utilizarea delfinilor, ale căror capacități de ecolocație le pot permite să detecteze obiecte subacvatice precum minele.

SUA au cheltuit cel puțin 28 de milioane de dolari pentru întreținerea propriilor trupe de delfini și lei de mare, care pot fi, de asemenea, antrenați.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Programul Sevastopol a fost reînviat în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după anexarea Crimeei din 2014. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor, iar RIA Novosti a relatat că Moscova plănuia să extindă programul de dresaj.

Doi ani mai târziu, marina rusă a anunțat intenția de a cumpăra încă cinci delfini, lansând un proces de licitație pentru un contract de 1,75 milioane de ruble (aproximativ 21.000 de dolari) pentru a livra delfini la baza de la Sevastopol până la sfârșitul verii. Nu este clar dacă delfinii despre care se crede că se află astăzi în Sevastopol sunt aceiași din acest contract.

Imaginile din satelit din 2018 au arătat că Rusia a folosit delfini și la baza sa navală din Tartus, în timpul războiului din Siria.

Delfinii nu sunt singurele creaturi oceanice pe care armata rusă le-a antrenat. Se crede că o balenă beluga observată în largul coastei Norvegiei în 2019 a fost antrenată de marina rusă. Pescarii au raportat că balena purta hamuri ciudate, care ar fi putut folosite ca suport pentru camere de luat vederi.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina