Republica Moldova și-a intensificat cooperarea cu Norvegia în domeniul energetic

Republica Moldova și-a intensificat cooperarea cu Norvegia în domeniul energetic
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Norvegia și Republica Moldova au semnat un memorandum de înțelegere pentru a extinde cooperarea în sectorul energetic, în ideea de a asigura aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova, țară care încearcă să pună capăt dependenței sale tradiționale de Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Memorandumul își propune să "promoveze și să intensifice cooperarea în sectorul energiei, inclusiv în ceea ce privește tranziția energetică și securitatea energetică, precum și pentru încurajarea noilor investiții în sectorul energiei", scrie Agerpres.

Camera de Comerț Română din Singapore alege un nou vicepreședinte CITEȘTE ȘI Camera de Comerț Română din Singapore alege un nou vicepreședinte

Semnat la Oslo de ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, și de omologul său moldovean, Victor Parlicov, cu prilejul unei vizite de două zile a președintelui Maia Sandu, acordul acoperă atât cooperarea la nivel guvernamental, cât și la nivelul sectorului privat.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă la consecințele războiului din Ucraina. În schimb, Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, după reducerea livrărilor de gaze rusești.

Norvegia furnizează Republicii Moldova și sprijin financiar, prin programul său de ajutor în valoare de mai multe miliarde de dolari acordat Ucrainei, care a inclus și 400 milioane de coroane (36,87 milioane de dolari) pentru achiziționarea de gaze în 2023.

Chiar dacă acordul semnat marți menționează securitatea aprovizionării cu gaze drept una din zonele de interes, accentul principal este pe energia regenerabilă, electrificare și securitatea cibernetică.

Republica Moldova a majorat deja ponderea ocupată de sursele regenerabile în consumul de electricitate până la 10,5% în 2023, de la 3,6% în 2021, grație producției de electricitate asigurată de centralele fotovoltaice și cele eoliene, arată datele oficiale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova
norvegia