Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, cu scopul combaterii schimbărilor climatice

Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, cu scopul combaterii schimbărilor climatice
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mai 2024

Țările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite pentru sectorul creșterii animalelor, în ideea de a ajuta la reducerea poluării create de consumul de carne roșie și lactate, susține Banca Mondială, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Includerea costurilor cu mediul și sănătatea în prețurile produselor alimentare de origine animală cu emisii intensive de carbon ar duce la diminuarea cererii consumatorilor pentru acele produse. Asta ar însemna redirecționarea subvențiilor dinspre sectorul creșterii animalelor spre sectoare cu emisii mai reduse precum creșterea păsărilor, producția de fructe și legume, se arată într-un raport al Băncii Mondiale având drept subiect reducerea amprentei climatice a sectorului alimentar.

Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori CITEȘTE ȘI Planul Angst, intrat în insolvență. Sunt căutați noi investitori

"Nu spunem că ar trebui redus sprijinul public pentru agricultură. Spunem că ar trebui utilizat într-un mod mai eficient, care să contribuie în realitate la diete mai sănătoase și o planetă mai sănătoasă", a spus autorul raportului, Bill Sutton.

De la fermă la furculiță, sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Creșterea animalelor este o sursă importantă de emisii de gaze cu efect de seră, iar țările cu venituri mari se numără printre cei mai mari consumatori, însă acest sector este cu mult în urma altor industrii când vine vorba de angajamente financiare, obiecte și acțiuni. Dacă impactul alimentelor asupra climei nu va fi rezolvat, planeta nu își va atinge obiectivele climatice, avertizează Banca Mondială.

Potrivit autorilor raportului, investițiile anuale trebuie majorate de 18 ori, până la 260 de miliarde de dolari, pentru a reduce la jumătate emisiile din sectorul agroalimentar până în 2030 și a ajuta planeta să își atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero în 2050. Însă, recompensele vor fi cu mult mai mari decât costurile, subliniază raportul Băncii Mondiale.

Guvernele, companiile și cetățenii pot să își extindă gama de opțiuni alimentare cu emisii reduse prin diverse măsuri, precum campanii educație și comunicare, tehnici de impulsionare sau etichetare a alimentelor, susține Banca Mondială.

Includerea tuturor costurilor în prețul produselor alimentare de origine animală ar face mai competitive opțiunile cu emisii mai reduse, în timp ce produsele pe bază de carne ar costa cu 20% până la 60% mai mult, estimează experții Băncii Mondiale.

O treime din subvențiile din agricultură au mers spre produsele din carne și lapte, în 2016. Un studiu efectuat de Universitatea din Leiden și Chatham House a arătat că peste 80% din subvențiile agricole din Uniunea Europeană sunt direcționate spre produse animale cu emisii intensive de carbon.

"Sistemul alimentar trebuie reparat, pentru că îmbolnăvește planeta și este o parte importantă din schimbările climatice. Există acțiuni care pot fi luate acum pentru a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice și însănătoșirea planetei. Aceste acțiuni sunt disponibile și accesibile", subliniază experții Băncii Mondiale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
animare
fonduri