„Românii nu sunt o națiune”: Dmitri Medvedev, reacție virulentă după ce UE a cerut Rusiei să returneze Tezaurul României

„Românii nu sunt o națiune”: Dmitri Medvedev, reacție virulentă după ce UE a cerut Rusiei să returneze Tezaurul României
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2024

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a reacționat virulent vineri față de decizia UE de a cere Rusiei să restituie Tezaurul României, afirmând că „românii nu sunt o națiune” și că solicitarea este o „obrăznicie”, relatează TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Românii, după cum se știe, nu sunt o națiune, ci un un mod de viață. Părea că nu ne mai poate surprinde nimic. Liderii europeni - idioți, slabi, nimicuri. Dar nu, ne-au dat un motiv din nou. Vor să returneze aurul României”, a scris Medvedev într-o postare făcută pe pagina sa de Vkontakte, echivalentul rusesc al Facebook.

Ungaria semnează un acord gigant cu Emiratele Arabe pentru un proiect imobiliar la Budapesta. Modernizarea unei gări astăzi aproape abandonate. Proiectul generează îngrijorări CITEȘTE ȘI Ungaria semnează un acord gigant cu Emiratele Arabe pentru un proiect imobiliar la Budapesta. Modernizarea unei gări astăzi aproape abandonate. Proiectul generează îngrijorări

Fostul președinte și premier rus spune că guvernul sovietic a naționalizat în 1918 tezaurul României pentru „comportamentul necorespunzător” al României și că ulterior țara noastră a refuzat să „plătească datoriile” sale către „Imperiului Sovietic”, arată Hotnews.ro.

„România a acceptat acest lucru și apoi a primit de la noi renunțarea la reparațiile pentru perioada sa nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei bine, acum, din nou, apetitul s-a reînviat la diferiți idioți din Parlamentul European”, și-a continuat el mesajul.

„Ei bine, chiar nu știu ce să răspund la o asemenea obraznicie. UE a furat active de 300 de miliarde de dolari de la Rusia și cere să returneze aurul României”, a mai notat Medvedev, cu referire la activele rusești înghețate de blocul comunitar.

Rusia afirmă că, de fapt, România îi este datoare

Comentariile lui Medvedev vin după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a afirmat că România ar vrea să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei prin primirea înapoi a Tezaurului și că în realitate datoriile României față de Rusia ar depăși de 20-25 de ori valoarea întregului Tezaur românesc.

„România încearcă să pună pe umerii Rusiei datoriile sale fantomă vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naționale”, a scris Zaharova într-o postare făcută pe canalul său de Telegram.

Ea a susținut că datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică depășesc, „potrivit calculelor experților”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ajuns în Rusia în anii 1916-1917.

LEGE Toate firmele din domeniul agroalimentar - obligate să încheie contracte și să publice plan de prevenire a risipei alimentare CITEȘTE ȘI LEGE Toate firmele din domeniul agroalimentar - obligate să încheie contracte și să publice plan de prevenire a risipei alimentare

Komsomolskaia Pravda scrie, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, că în 1949 Moscova „i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”. Publicația rusă mai scrie că în 2022 România a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.

UE afirmă că Rusia și-a însușit Tezaurul României într-un un „caz fără precedent în relațiile internaționale

Reacțiile oficialilor ruși vin în contextul în care Parlamentul European a votat joi o rezoluție în care arată că Rusia trebuie să returneze integral tezaurul României și ca executivul UE și alte instituții europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârșitoare eurodeputați români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însușit ilegal de Rusia.

  • „Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.
  • Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Rezoluția privind restituirea Tezaurului României a fost votată cu o largă majoritate de voturi. „Este o chestiune de demnitate națională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puțin decât restituirea celor 91,5 tone de aur și a întregului Tezaur cultural. Le mulțumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare și susținere. A însemnat mult”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

„Ați invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului național al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului țarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federația Rusă", a reamintit înaltul oficial UE.

„Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autoritățile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”, a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenția că „războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare” cu Moscova.

Ferreira a deplâns faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „este o crimă și o încălcare sfruntată a dreptului internațional” și a reamintit că „măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancțiuni adoptat de UE”.

viewscnt
Afla mai multe despre
dmitri medvedev
rusia
tezaur