Fiscul din Grecia le-a cerut cetățenilor să justifice cheltuielile cu mult mai mari decât veniturile

Fiscul din Grecia le-a cerut cetățenilor să justifice cheltuielile cu mult mai mari decât veniturile
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2024

Aproximativ 1.500 de contribuabili din Grecia au primit e-mailuri prin care li se cere să justifice în fața administrației fiscale diferențele uriașe care apar între veniturile impozabile declarate și cheltuielile pe care se pare că le-au efectuat, scrie Kathimerini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Toți contribuabilii de mai sus, majoritatea profesioniști, au un lucru în comun: au declarat venituri de sub 10.000 de euro în 2022, în timp ce, în același timp, cheltuielile lor sunt de multe ori mai mari. Pentru unii, cheltuielile anuale se ridică la 30.000 de euro, pentru alții la 100.000 de euro, în timp ce există și cazuri de cheltuieli de la 150.000 de euro la 300.000 de euro, arată G4Media.ro.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa. BNR a fost anunțată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa. BNR a fost anunțată

Se remarcă faptul că din cei 612.413 profesioniști care au început să lucreze înainte de 2019 și care au depus o declarație fiscală pentru toți cei cinci ani fiscali (2018-2022), 170.338 au declarat profituri sau pierderi zero pentru acești ani consecutivi. Dintre restul, cel mai mare procent a declarat venituri care nu depășesc 10.000 de euro.

Auditorii de la Fisc nu îi consideră a priori evazioniști fiscali, deoarece nu este exclus ca unii să justifice cheltuielile pe care le-au făcut prin vânzarea de active sau alte bunuri.

Potrivit unor surse din administrația fiscală, notează Kathimerini, „se așteaptă răspunsurile contribuabililor, iar verificările vor decurge în funcție de acestea”. Unii, adică, pot prezenta, așa cum am menționat mai sus, date care să dovedească valoarea mare a cheltuielilor. Pentru cei care nu le pot justifica, va începe o verificare care va ajunge până la cinci ani în urmă.

Contribuabilii de mai sus au apărut după marea examinare încrucișată făcută în toamna anului trecut de administrația fiscală (AADE) a 3,8 milioane de declarații fiscale cu venituri sub 10.000 de euro. Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Au fost comparate datele provenite din tranzacțiile din conturile bancare și de pe carduri, facturile de electricitate, facturile de telefonie mobilă și o serie de informații privind diverse plăți cu veniturile declarate de contribuabili.

Verificarea încrucișată a identificat inițial 440.000 de cazuri, dintre care au fost detectate diferențe majore în aproximativ 20.000 de cazuri, care sunt cele care urmează să fie invitate inițial pentru explicații.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
fisc
venituri