Rubla a atins noi maxime, în timp ce acțiunile rusești au scăzut în tranzacții volatile

Rubla a atins noi maxime, în timp ce acțiunile rusești au scăzut în tranzacții volatile
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 sep 2022

Rubla rusească a urcat vineri la noi maxime ale ultimelor luni, în timp ce acțiunile au scăzut în tranzacții volatile, deoarece Moscova mobilizează aproximativ 300.000 de militari pentru conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În pofida ordinului de mobilizare al președintelui Vladimir Putin, rubla a atins cel mai înalt nivel față de dolarul american și euro din iulie, în tranzacțiile de la Moscova, scrie News.ro.

Pe fondul unui declin abrupt al burselor externe, investitorii de la BVB vând agresiv și duc piața la minimul de la declanșarea conflictului din Ucraina CITEȘTE ȘI Pe fondul unui declin abrupt al burselor externe, investitorii de la BVB vând agresiv și duc piața la minimul de la declanșarea conflictului din Ucraina

Rubla a avansat cu 3,5%, la 56,79 unități pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 22 iulie.

Controalele valutare și plățile de taxe de la sfârșitul lunii, prin care exportatorii ruși își transformă câștigurile în valută străină în ruble pentru a face plăți către Trezorerie, oferă un impuls rublei în pofida factorilor geopolitici contrari, spun analiștii.

Oferta crescută de valută străină de la exportatori și rapoartele privind mai multe sancțiuni împotriva Moscovei din partea Uniunii Europene, care fac investițiile în valută mai puțin atractive, susțin rubla, a spus SberCIB Investment Research, într-o notă.

Ministerul de Finanțe a majorat taxele pe petrol și gaze și a spus că nu va reveni la regula bugetară obișnuită până în 2025.

Regula bugetară dictează cât de mult din veniturile Rusiei obținute din exporturile de petrol și gaze sunt utilizate pentru cheltuielile guvernamentale de zi cu zi și cât de mult este din aceste venituri revin fondului suveran al guvernului.

Concepută pentru a ate4nua diferențele dintre perioadele de boom și criză, regula a fost suspendată la începutul acestui an din cauza noii situații financiare a Rusiei.

Cu toate acestea, acțiunile rusești au scăzut puternic vineri, deoarece piețele rămân nervoase cu privire la modul în care mobilizarea din Rusia va afecta conflictul.

Bode: Vor fi mai mulți refugiați și în condiții mai grele decât până acum dacă escaladarea conflictului din Ucraina va continua CITEȘTE ȘI Bode: Vor fi mai mulți refugiați și în condiții mai grele decât până acum dacă escaladarea conflictului din Ucraina va continua

Indicele RTS denominat în dolari a scăzut cu 0,9%, până la 1.163,3 puncte. Indicele rusesc MOEX bazat pe ruble a coborât cu 4,1% mai slab, la 2.100,4 puncte.

Acțiunile rusești au înregistrat o volatilitate sporită toată săptămâna, ca răspuns la ordinul de mobilizare și pe măsură ce Moscova organizează referendumuri în patru regiuni ale Ucrainei privind aderarea la Rusia.

După ce au crescut în sesiunea de joi ca urmare a știrilor că  vaavea suficient flux de numerar liber pentru a plăti dividende intermediare, acțiunile Gazprom au scăzut vineri cu 2,6% în ruble, în conformitate cu evoluția pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
actiuni