Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2022

Rusia ar putea recolta în acest an o cantitate record de 100 de milioane de tone de grâu, potrivit firmei de consultanță SovEcon, însă grâul se acumulează în silozurile locale deoarece Rusia are probleme în a exporta mari cantități de cereale, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fermierii ruși se pregătesc să termine de strâns o recoltă abundentă de grâu, grație unor condiții meteo bune pe tot parcursul verii. În mod normal, o recoltă uriașă în cel mai mare exportator mondial de grâu ar duce la scăderea prețurilor pe piața mondială. Însă până acum în acest sezon, taxele la export impuse de Guvernul de la Moscova și problemele de logistică rezultate din războiul Rusiei în Ucraina păstrează acasă o cantitate mai mare decât de obicei, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ștefan Gadola, Fondator Energobit: Prețurile la energie și gaze s-au mărit nejustificat. Sunt foarte mirat de ce Consiliul Concurenței n-a intrat peste ei

"De mai multe luni, depozitarea a fost o problemă pentru unii fermieri. Nu am mai văzut ceva similar după 2017-18", a declarat directorul operațional de la SovEcon, Andrey Sizov.

Prețurile la grâul rusesc de export au devenit recent mai competitive în raport cu grâul din alte zone precum Franța și SUA, ceea ce înseamnă că livrările ar putea crește. Prețurile mari și problemele cu livrarea cargourilor rusești, în condițiile în care unele companii de asigurări și bănci refuză materiile prime rusești după invadarea Ucrainei, au limitat exporturile la începutul acestui sezon. Chiar dacă exporturile de alimente rusești nu sunt vizate de sancțiuni, unele instituții sunt reticente la ideea de a face afaceri cu Rusia ca urmare a sancțiunilor.

Prețul grâului pe piața mondială a explodat după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce împins în sus prețurile la alimente. Deși un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea prețurilor, escaladarea războiului din Ucraina a readus prețul grâului la nivelul la care era înainte acordului.

Consiliul Internațional al Cerealelor (IGC) și-a majorat și el joi estimările privind recolta de grâu a Rusiei, cu aproape șase milioane de tone, dar cu toate acestea nu se așteaptă ca această producție suplimentară să părăsească Rusia astfel că și-a menținut nemodificate prognozele de export la 36,5 milioane de tone.

"Această recoltă uriașă nu se traduce în exporturi uriașe", a concluzionat directorul operațional de la SovEcon, Andrey Sizov.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cereale