Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27%

Republica Moldova majorează tarifele la gaze cu 27%
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2022

Autoritatea de reglementare a gazelor din Republica Moldova a majorat tarifele pentru consumatorii casnici cu 27%, la 29,27 lei moldovenești (1,51 dolari) pe metru cub, pentru a reflecta creșterea semnificativă a costurilor aprovizionării, de când Rusia a invadat Ucraina, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, Republica Moldova este puternic dependentă de gazele rusești și încearcă să-și diversifice aprovizionarea, după controversele cu firma rusă Gazprom privind prețul și temerile privind tăierea livrărilor, scrie Agerpres.

Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Acord pentru 6 proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 103 MW CITEȘTE ȘI Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Acord pentru 6 proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 103 MW

Inflația ridicată și creșterea facturilor de energie au determinat proteste în stradă duminica trecută, protestatarii cerând demisia președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care o acuză că nu a reușit să negocieze cu Moscova un preț mai rezonabil la gaze.

Compania de stat Moldovagaz anunțase marți că a plătit pentru livrările din august și urmează să plătească un avans de 50% pentru plata din septembrie, echivalentul a 33,89 milioane de dolari, deși surse Reuters susțin că nu este sigur dacă există fondurile pentru această plată.

Tot marți, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, anunțase că au fost selectate șapte companii pentru asigurarea cantității de gaze pentru luna viitoare, dacă livrările de la Gazprom vor fi întrerupte.

Spînu, care a condus echipa de negociatori a Republicii Moldova cu Gazprom în timpul unui an în care prețurile au crescut semnificativ, a declarat la postul de televiziune al țării că gigantul rus este "imprevizibil".

Autoritățile de la Chișinău pot accesa suma de 300 milioane de euro pusă la dispoziție de BERD în eventualitatea opririi livrărilor rusești, a explicat Spînu.

"Deocamdată am ales șapte companii. Gazprom nu este printre ele", a adăugat oficialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
republica moldova