Rubla rusească a scăzut cu aproximativ 3% față de dolar, din cauza sancțiunilor occidentale

Rubla rusească a scăzut cu aproximativ 3% față de dolar, din cauza sancțiunilor occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2022

Rubla rusească a scăzut marți cu aproximativ 3% față de dolar, nereușind să consolideze o revenire după declinul de săptămâna trecută, deoarece piața se împacă cu perspectiva unor venituri mai mici din exporturi ca urmare a restricțiilor aplicate petrolului rusesc, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Săptămâna trecută, rubla a pierdut aproximativ 8% față de dolar și este pe cale să scadă considerabil în decembrie, după ce a intrat în vigoare un embargo occidental asupra petrolului și un plafon de preț, scrie News.ro.

Dmitri Medvedev: Armele nucleare ale Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război CITEȘTE ȘI Dmitri Medvedev: Armele nucleare ale Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război

Ministerul de Finanțe a spus că recenta scădere a fost legată de redresarea importurilor. Rubla a scăzut cu 3% față de dolar, la 71,36, îndreptându-se spre cel mai redus nivel din aproape opt luni, de 72,6325 unități pentru un dolar, atins săptămâna trecută.

”La sfârșitul lunii decembrie, este probabil ca rubla să rămână extrem de volatilă, deoarece piața va trebui să găsească un nou echilibru în contextul schimbărilor fluxurilor comerciale și al presiunii crescute a sancțiunilor. În această săptămână, rubla este de așteptat să fluctueze în intervalul 68-71 (pentru un dolar dolar)”, a spus BCS World of Investments într-o notă.

Față de moneda unică europeană, rubla a coborât cu 3,4%, până la 76,03 unități pentru un euro.

Față de moneda chineză, a scăzut cu 3,3% la 10,09 unități pentru un yuan.

Rubla rămâne cea mai performantă monedă din lume față de dolar în acest an, susținută de controale de capital și de importuri reduse.

Acum, cu exporturile și veniturile în scădere, o rublă mai slabă este mai benefică, a declarat marți prim-vicepremierul Andrei Belousov.

”Rubla puternică și-a jucat rolul. În aceste condiții... ar fi bine să existe un curs de ruble de 70-80 pe dolar”, a spus Belousov.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
dolar