Rusia a blocat prin veto o rezoluție ONU care condamna anexarea teritoriilor ucrainene. China s-a abținut

Rusia a blocat prin veto o rezoluție ONU care condamna anexarea teritoriilor ucrainene. China s-a abținut
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 oct 2022

Rusia a respins o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de Statele Unite și Albania, care condamnă anexarea proclamată de către Moscova a unor părți ale Ucrainei, partenerul strategic al Rusiei, China, abținându-se de la vot.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Anterior, președintele rus Vladimir Putin a proclamat autoritatea Rusiei asupra a patru regiuni care alcătuiesc 15% din teritoriul Ucrainei - cea mai mare anexare din Europa de la al Doilea Război Mondial. Acîiunea a fost respinsă ferm de țările occidentale și chiar de mulți dintre aliații apropiați ai Rusiei, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezoluția care a cerut statelor membre să nu recunoască nicio modificare a statutului Ucrainei și a obligat Rusia să-și retragă trupele.

FOTO De la Bruxelles, ministrul Energiei anunță: Reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf inclusiv în România. Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini! CITEȘTE ȘI FOTO De la Bruxelles, ministrul Energiei anunță: Reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf inclusiv în România. Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini!

Ea a argumentat în camera consiliului că încercarea de anexare a teritoriului unei națiuni suverane a fost împotriva principiilor fondatoare ale Națiunilor Unite și a spus că Putin sărbătorește „această încălcare clară a dreptului internațional” printr-un concert susținut după ce a proclamat vineri anexările.

Zece state au votat ”pentru”, în timp ce China, Gabon, India și Brazilia s-au abținut.

"Nici măcar o singură țară nu a votat cu Rusia. Niciuna", a declarat Thomas-Greenfield reporterilor după întâlnire, adăugând că abținerile, "în mod clar, nu au fost o formă de  apărare a Rusiei".

Washingtonul va apela la Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna acțiunile Rusiei, a spus ea.

„În Adunarea Generală, națiunile lumii vor spune tare și clar: Este ilegal și pur și simplu inacceptabil să încerci să redesenezi granițele unei alte țări prin forță”, a spus Thomas-Greenfield.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
razboi
onu
anexare