Rusia anticipează o creștere de 38% a veniturilor din exporturile de energie în acest an

Rusia anticipează o creștere de 38% a veniturilor din exporturile de energie în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2022

Volumele mai mari ale exporturilor de petrol, coroborate cu creșterea prețurilor gazelor, vor mări veniturile Rusiei din exporturile de energie la 337,5 miliarde de dolari în acest an, respectiv cu 38% față de 2021, potrivit unui document al Ministerului Economiei văzut de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea veniturilor, dacă se va materializa, va ajuta la susținerea economiei Rusiei în fața valurilor de sancțiuni occidentale. Aceasta va oferi președintelui Vladimir Putin numerar pentru a finanța cheltuielile militare sau pentru a crește salariile și pensiile într-un moment în care economia a intrat în recesiune și inflația erodează nivelul de trai, scrie News.ro

Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice CITEȘTE ȘI Estonia a decis să îndepărteze monumentele de război din epoca sovietică din locurile publice

Dar boom-ul veniturilor din energie compensează doar parțial prejudiciul cauzat de sancțiuni asupra economiei în ansamblu, au spus analiștii.

"Impactul sancțiunilor asupra economiei Rusiei este foarte neuniform. În unele sectoare, a fost catastrofal, cum ar fi industria auto.

Sectorul petrolului este relativ nevătămat deocamdată", a declarat Janis Kluge, asociat senior la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

Pe lângă sectorul auto, el a citat IT-ul și finanțele drept două dintre sectoarele cele mai afectate.

”Aceste sectoare au avut cele mai puternice legături cu Occidentul și, prin urmare, suferă cel mai mult”, a explicat acesta.

Documentul ministerului prevede că veniturile din exporturile de energie vor scădea la 255,8 miliarde de dolari anul viitor, dar că vor fi mai mari decât încasările din 2021, de 244,2 miliarde de dolari.

Ministerul Economiei nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Prețul mediu de export al gazelor naturale va crește de peste douî ori în acest an, la 730 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, înainte de a scădea treptat până la sfârșitul anului 2025, potrivit prognozei.

Fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, sunt reduse anul acesta, după ce o rută a fost închisă când Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie, iar către unele țări europene au fost întrerupte pentru că acestea au refuzat să plătească gazele în ruble și a izbucnit o dispută legată de reparațiile la o turbină pentru conducta Nord Stream 1, care are traseul din Rusia până în Germania.

Prețurile gazelor au crescut în consecință, confruntându-i pe consumatorii europeni cu amenințarea raționalizării energiei în această iarnă și cu niveluri ale inflației nemaivăzute de zeci de ani.

Ministerul Economiei estimează acum că volumele de gaze din conducte de la exportatorul rus Gazprom vor scădea la 170,4 miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, comparativ cu prognoza publicată în mai, de 185 miliarde de metri cubi și față de 205,6 miliarde de metri cubi exportați în 2021.

Rusia a început să-și crească treptat producția de petrol după restricțiile legate de sancțiuni și pe măsură ce cumpărătorii asiatici au mărit achizițiile, ceea ce a determinat Moscova să-și mărească previziunile pentru producție și exporturi până la sfârșitul anului 2025, arată documentul.

Gazprom a spus, de asemenea, că livrările de gaze pentru China sunt în creștere, dar nu a oferit detalii, iar Europa rămâne de departe cea mai mare piață a gazului rusesc.

În general, prognozele Ministerului Economiei văzute de Reuters la începutul acestei săptămâni sugerează că economia Rusiei face față sancțiunilor mai bine decât se temea inițial Moscova și se va contracta mai puțin decât se aștepta.

La un moment dat, ministerul a avertizat că economia este pe cale să se contracte cu peste 12%, ceea ce ar fi cea mai mare scădere a producției economice de la prăbușirea Uniunii Sovietice și o criză care a rezultat la mijlocul anilor 1990. Acum se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu 4,2% în acest an și ca veniturile reale disponibile să fie mai mici cu 2,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
energie