Rusia blochează șase VPN-uri și își consolidează astfel controlul asupra Internetului

Rusia blochează șase VPN-uri și își consolidează astfel controlul asupra Internetului
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2021

Jandarmul rus al telecomunicațiilor Roskomnadzor a anunțat blocarea a șase programe informatice foarte folosite de rețele private virtuale (VPN) care permit un acces la site-uri interzise în Rusia, precum cele ale opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acest serviciu federal apreciază că folosirea acestor VPN-uri permite consultarea unor ”conținuturi interzise” și încurajează ”activități ilegale precum promovarea drogurilor, pornografia infantilă, extremismul și tendințele sinucigașe”, scrie News.ro.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Astfel au fost blocate Hola!VPN, ExpressVPN, KeepSolid VPN Unlimited, Nord VPN, Speedify VPN și IPVanish VPN, precizează într-un comunicat Roskomnadzor.

Cu toate acestea, Nord VPN părea să funcționeze în continuare.

Roskomnadzor a precizat că va autoriza întrepinderi ruse care folosesc aceste VPN-uri în tehnologia lor informatică să continue să facă acest lucru, dacă stabilește că aceste societăți nu încalcă legea.

Spre deosebire de China, în Rusia Internetul a fost mult timp unmare spațiu al libertății, puțin controlat de către autorități și ocupat de către presa independentă și mișcări de opoziție față de Kremlin.

Însă puterea rusă a trecut în ofensivă în ultimii ani, blocând site-uri și refuzând să transmită datele acestora sau sancționând giganți în domeniul digital pe care i-a acuzat că nu suprimă conținuturi ”ilegale”.

Ucraina avertizează că Nord Stream 2 va face Europa complet dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze: \ CITEȘTE ȘI Ucraina avertizează că Nord Stream 2 va face Europa complet dependentă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze: "Oamenii au o memorie scurtă, 2009 este anul în care Gazprom a făcut Europa să înghețe"

Autoritățile au blocat, în ultimele luni, mai multe site-uri cu legături cu opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, odată cu apropierea alegerilor legislative din septembrie, delicate pentru Kremlin.

Rusia s-a dotat în 2016 cu o lege privind dezvoltarea unui Internet suveran - deconectat de la marile servere mondiale.

Autoritățile dezmint că ar vrea să construiască o rețea națională pe care să o controleze, în pofida temerilor în acest sens ale ONG-urilor și opoziției.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
vpn
internet