Rusia confiscă proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, condus de Exxon Mobil

Rusia confiscă proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, condus de Exxon Mobil
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2022

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care stabilește un nou operator pentru proiectul de petrol și gaze Sahalin-1, din Orientul Îndepărtat al Rusiei, condus de Exxon Mobil, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mișcarea lui Putin, care afectează cea mai mare investiție a Exxon în Rusia, imită o strategie pe care a folosit-o pentru a prelua controlul asupra altor proprietăți energetice din țară, scrie News.ro.

Decretul acordă guvernului rus autoritatea de a decide dacă acționarii străini pot păstra participațiile în proiect.

Exxon deține o participație de 30% la Sahalin-1, având ca parteneri compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India și SODECO din Japonia.

Producția de petrol la proiectul Sahalin-1 a scăzut în iulie la doar 10.000 de barili pe zi (bpd), de la 220.000 de barili pe zi inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina.

Exxon a încercat, din martie, să părăsească operațiunile sale din Rusia și să își transfere rolul deținut la Sahalin-1 unui partener, după sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Guvernul Rusiei și Exxon au intrat în dezacord, producătorul de petrol amenințând că va duce cazul la arbitraj internațional.

Exxon a refuzat să comenteze decretul de vineri.

Grupul japonez SODECO nu a fost disponibil imediat pentru a comenta, dar un oficial al Ministerului Industriei, care deține o participație de 50% la companie, a declarat că adună informații și discută cu partenerii.

Japonia a încetat să mai cumpere țiței din Rusia din iunie.

Exxon a înregistrat în aprilie costuri de depreciere de 4,6 miliarde de dolari pentru activitățile sale rusești și a declarat că lucrează cu parteneri pentru a transfera operațiunile Sahalin-1. De asemenea, a redus producția de energie și a mutat personalul din țară.

În august, Putin a emis un decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieșire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a emis apoi ”o notă de diferență”, un pas legal înainte de arbitraj.

Decretul de vineri spune că guvernul rus înființează o companie rusă, administrată de filiala Rosneft, Sahalinmorneftegaz-shelf, care va deține drepturile investitorilor în Sahalin-1.

Partenerii străini vor avea la dispoziție o lună după crearea noii companii pentru a cere guvernului rus acțiuni la noua entitate, se arată în decret.

Putin a folosit o strategie similară într-un decret din iulie, pentru a prelua controlul deplin al Sahalin-2, un alt proiect de petrol și gaze din Orientul Îndepărtat al Rusiei, cu Shell și companiile japoneze Mitsui & și Mitsubishi ca parteneri.

Rusia a aprobat cererile celor două companii japoneze care doresc să își transfere pachetul de acțiuni către un nou operator.

viewscnt
Afla mai multe despre
sahalin
exxon mobil
rusia
vladimir putin
sanctiuni rusia