Rusia îi amenință cu sancțiuni personale pe liderii țărilor „neprietenoase", între care și România

Rusia îi amenință cu sancțiuni personale pe liderii țărilor „neprietenoase", între care și România
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2022

Rusia i-a avertizat cu sancțiuni personale pe liderii țărilor „neprietenoase", anunțul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie agenția Tass.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Liderii țărilor „neprietenoase" cu Rusia sunt amenințați de sancțiuni personale, a avertizat Peskov.

„Se poate și trebuie așteptat, desigur”, a spus el, răspunzând miercuri unei întrebări a jurnaliștilor dacă sunt posibile sancțiuni ale Rusiei, inclusiv personale, împotriva liderilor statelor considerate „neprietenoase", scrie Hotnews.ro.

EXCLUSIV Retailerul Profi, cel mai mare angajator privat din România, își mută sediul în Băneasa Airport Tower pe o suprafață de 3 ori mai mare, pentru un centru național CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Retailerul Profi, cel mai mare angajator privat din România, își mută sediul în Băneasa Airport Tower pe o suprafață de 3 ori mai mare, pentru un centru național

În 7 martie, Guvernul rus a aprobat o listă cu țări și teritorii „neprietenoase" acuzate de acțiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor și cetățenilor ei, față de care persoanele fizice și companiile ruse își vor putea rambursa datoriile în ruble, o monedă a cărei valoare a pierdut 45% din ianuarie.

Pe această listă figurează:

  • SUA, Canada, țările membre ale Uniunii Europene,
  • Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia,
  • San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administrație proprie).

Țările și teritoriile menționate au impus ori s-au alăturat sancțiunilor instituite împotriva Rusiei după începerea invaziei forțelor armate ruse în Ucraina, în 24 februarie.

Lista a fost aprobată ca parte a decretului președintelui Vladimir Putin din 5 martie cu privire la procedura temporară de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini.

Conform acestui decret, cetățenii și companiile ruse, statul rus, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditori străini din lista țărilor neprietenoase le vor putea achita în ruble.

"Pentru aceasta debitorul poate cere unei bănci ruse să creeze un cont special 'S' pe numele unui creditor străin și să-i transfere plățile în echivalentul lor în ruble la cursul Băncii Centrale a Rusiei din ziua plății", se menționează în comunicatul guvernului rus.

Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (76.046 USD).

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sanctiuni